Német segítséggel alakítanák a magyar sintértelepeket menhelyekké

A magyarországi sintértelepek állatmenhelyekké alakításában segítene egy német állatvédő szervezet. Az átalakítás lényege, hogy az ebrendészeti telepeket – ahol a kutyákat egy idő után elaltatják, ha nem találnak új gazdát – valódi menhelyekké alakítsák. A Pfotenhilfe Ungarn eddig a kecskeméti Mentsvár Alapítványt segítette, de egy kecskeméti rádióbeszélgetés alkalmával találkoztak hazai illetékesekkel és megállapodtak a pénzügyi segítségről is.

A sintértelepeket jelenleg az önkormányzatok kezelik, az átalakítás lényege az lenne, hogy a feladatot mindig az adott helyhez legközelebb működő állatvédő szervezet végezné, az adományokból összegyűlt pénz felhasználásával – mondta a Független Hírügynökségnek Kóczián Anna, a német alapítvány magyar munkatársa. Mindennek elengedhetetlen feltétele az ivartalanítási program is, amivel meg lehetne akadályozni a kutyák túlszaporodását, így csökkentve fokozatosan a kóbor állatok létszámát is. Egy szuka kutyától ugyanis öt év alatt 2700 új állat származik le, a kölykök és azok kölykeinek tovább szaporodásával – mondta Kóczián Anna.

Kóczián Anna elmondta, hogy a kecskeméti Gong Rádió műsorának felvételén találkoztak Süth Miklóssal, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkárával. A beszélgetésen ott volt Bárándi Gergely országgyűlési képviselő, Gönczi Gábor, a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke, Lorászkó Gábor, a kamara állatvédelmi szekciójának vezetője és Tőzsér Judit Mentsvár az Állatokért és Környezetünkért Alapítvány elnöke.

A beszélgetéskor tudták meg a német állatvédők, hogy a hiányzó pénz miatt évekbe telhet, mire elkezdődhet a magyar sintértelepek átalakítása. Elke Otte, a Pfotenhilfe Ungarn vezetője felajánlotta, hogy a kamara állatorvosi szekciójának alapító okiratát lefordítják és saját honlapjukon annak segítségével gyűjtenek adományokat. Kóczián Anna szerint Németországban a hasonló gyűjtések nagyon sikeresek, ennek segítségével fél-egy éven belül elkezdődhet az átalakítás, amit az ivartalanítási program kísérne.