Német lap: az AfD alelnöke megsértette a világbajnok labdarúgó válogatott egy tagját

Berlin – Megsértette a világbajnok német labdarúgó válogatott egy tagját a legnagyobb parlamenten kívüli német párt, az Alternatíva Németországnak (AfD) alelnöke, Alexander Gauland – írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi lap.

A FAS szerint Alexander Gauland a Berlinben született 57-szeres válogatott Jerome Boatengről a lapnak nyilatkozva hangot adott annak a véleményének, hogy a németek ugyan értékelik a nemzeti csapatban nyújtott teljesítményét, de ez nem jelenti azt, hogy nem idegennek érzékelik a Bayern München Bajnokok Ligája győztes, négyszeres német bajnok és háromszoros német kupagyőztes védőjét.

Alexander Gauland a német-ghánai családban született vallásos keresztény élsportolóról azt mondta: “az emberek jó labdarúgónak tartják, de nem akarnak egy Boatenget szomszédnak”.

A német labdarúgó szövetség (DFB) elnöke, Reinhard Grindel a FAS-nak azt mondta, hogy “egyszerűen ízléstelen” a sportoló és a nemzeti válogatott népszerűségét “politikai lózungok” sulykolására felhasználni. Többek között hozzátette, hogy Jerome Boateng sok fiatal példaképe.

A válogatott menedzsere, Oliver Bierhoff úgy vélte, Alexander Gauland kijelentése nem igényel kommentárt, hiszen aki ilyesmit mond, az saját magát hitelteleníti.

A FAS munkatársai felkeresték azt a müncheni környéket, ahol Jerome Boateng a családjával él, és tapasztalataik alapján a szomszédság nem osztja Alexander Gauland véleményét. A labdarúgó “nagyon rendes és nem szállt el, a gyerekei is ide járnak a sarki óvodába” – mondta az utca egyik lakója. “Teljesen normális, nem is lehet rajta észrevenni, hogy celeb” – mondták egy közeli boltban, hozzátéve: büszkék arra, hogy Jerome Boateng a vásárlóik között van.

Thomas de Maiziere sportért is felelős belügyminiszter a reakciókról a Bild című online kiadásában vasárnap közölt összeállítás szerint azt mondta: minden német büszke lehet az olyan “csapattársakra, német állampolgárokra és szomszédokra”, mint Jerome Boateng.

A “mintaprofi” sportoló a válogatott egyik legfontosabb “támasza”, és sokrétű társadalmi munkájával a pályán kívül is sokat tesz az “összetartásért országunkban, nem úgy, mint az AfD” – mondta a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa.

Sigmar Gabriel alkancellár, a CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD) elnöke a Bildnek azt mondta: sokan háborodnak fel Alexander Gauland “becsmérlő megjegyzése” miatt, amelyet idegenellenesnek neveznek, holott Jerome Boateng “nem +idegen+, hanem német”. Az AfD politikusának kijelentése azt mutatja, hogy nemcsak az idegenekkel van baja, hanem azzal is, ami “jó Németországban: a modernitással, a világra nyitottsággal, a liberalizmussal”, vagy “Gauland Afd-je Németország-ellenes is” – mondta az SPD elnöke.

Frauke Petry, az AfD társelnöke a Bildnek azt mondta, hogy “Gauland úr nem tudja felidézni, hogy tett-e ilyen kijelentést”. Hozzátette, hogy ő ettől függetlenül elnézést kér “Boateng úrtól azért a benyomásért, amely keletkezett”.

Alexander Gauland a Bildnek elmondta, hogy a FAS “rágalmazásával” ellentétben nem sértette meg Jeorme Boatenget, és eszébe sem jutna “leértékelni” az általa személyesen nem ismert sportolót. Hozzátette: csupán egy “bizalmas háttérbeszélgetésen” ismertette, hogy miként gondolkodnak egyesek, és nem tett kijelentéseket Jerome Boatengről.

– MTI –