Német-francia ellentét a közös euróövezeti államkötvény ügyében

Berlin, 2012. május 21., hétfő (MTI) – Németország továbbra is elutasítja, az új párizsi vezetés viszont pártolja a közös euróövezeti államkötvény ötletét – derült ki Pierre Moscovici francia pénzügyminiszter hétfői berlini bemutatkozó látogatásán.

A francia miniszter Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszterrel folytatott megbeszélését követően hangsúlyozta: az euróövezeti államok közös garanciavállalásával kibocsátott kötvény koncepciója “nagyon fontos” Párizs számára, az eszmecserén viszont nem közeledtek az álláspontok, mindkét fél “a már ismert nézeteket mutatta be”. Ugyanakkor a francia vezetés a szerdai informális EU-csúcson ismét előveszi a témát, mert a találkozónak csak akkor van értelme, ha mindenről nyíltan lehet beszélni – fejtette ki Moscovici a német pénzügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatón.

Schäuble nem kommentálta Moscovici megjegyzését, Steffen Kampeter pénzügyminisztériumi államtitkár viszont egy hétfői rádióinterjúban hangsúlyozta: a közös euróövezeti kötvény “rossz orvosság káros mellékhatásokkal”.

Az elképzelés 2010-ben, az euróövezeti államadósság-válság mélyülésével együtt került előtérbe. Az előző elnök, Nicolas Sarkozy idején Franciaország még elutasította a koncepciót, egyebek mellett Németországgal és Hollandiával együtt. A legfőbb ellenvetés az volt, hogy a közös garanciavállalás révén javuló finanszírozási feltételek csökkentik az ösztönzést a válságba jutott államokban a szerkezeti reformok végrehajtásra, és a közös kötvény így csak mélyítené a válságot, ahelyett, hogy hozzájárulna a megoldáshoz. Elemzők szerint az elutasítás másik fő oka az, hogy emelkedne a jobb helyzetben lévő országok, például Németország államadósságának finanszírozási költségre, vagyis a közös kötvény magasabb hozammal kelne el a piacon, mint a német államkötvény.

Az ellentétek dacára Berlin és Párizs továbbra is szoros együttműködésre törekszik – hangsúlyozták a miniszterek. “Az erős és cselekvőképes Európa közös érdek” – mondta Schäuble. A német-francia tengely nem kizárólagos, tekintettel kell lenni a kisebb államokra is, de “ha mi nem tudunk megállapodni, akkor semmi nem mozdul előre Európában” – emelte ki a német pénzügyminiszter.

A görög helyzet megítélésében egyeznek az álláspontok, Berlin és Párizs egyaránt úgy véli, hogy Görögországnak az euróövezetben kell maradnia. Ugyanakkor a nemzetközi pénzügyi támogatáshoz kapcsolódó megállapodást be kell tartani – hangsúlyozták a miniszterek.

– MTI –