Nemecsek Ernő Budapesten járt – RTL Klub

A Fűvészkertben járt az 1967-ben a Pál utcai fiúk című regényből készült film angol főszereplője. A színész 40 év után most érkezett először Magyarországra. Látogatásának oka pedig nem más, mint a világhírű regény 100. születésnapja – számolt be az RTL Klub Híradója.

Egy híresség Angliából, aki – bármilyen furcsa – híresebb Magyarországon, mint Angliában. Anthony Kemp negyven évvel ezelőtt játszotta Nemecsek Ernőt a Molnár Ferenc: Pál utcai fiúk című regényből készült filmben. A filmből szerdán délután az egykori főszereplőnek is bemutattak egy rövid részletet.

A Nemecseket alakító színész 1969-ben, a premieren látta utoljára a film jeleneteit.
“Az egyik jelenetben sírni kellett, de nem ment, ezért a rendező, Fábry Zoltán felbosszantott, mire elsírtam magam és már forgott is a kamera” – mondta az RTL Klub Fókusz című műsorának Anthony Kemp.

A látogatás apropója, hogy a világhírű könyv idén 100 éves. A világ 35 nyelvére lefordított regényre nemcsak ez a látogatás emlékeztet idén, szobor is készül a Pál utcai fiúkról, a művet várhatóan júniusban állítják majd fel, egy nyolcadik kerületi iskola előtt.

Anthoy Kemp budapesti látogatását a New York-i Kulturális Intézet igazgatója szervezte a Londoni Kulturális Intézettel közösen. Orsós László Jakab a Független Hírügynökségnek elmondta, Anthony Kemp felkutatása a nyitánya annak a rendezvénysorozatnak, melyet a tengerentúlon szerveznek Molnár Ferenc emlékére. Az igazgató hozzátette, felkutatták azokat a Molnár szinopszisokat, melyeket az író New York-i színházak és hollywoodi filmstúdiók számára készített élete utolsó éveiben. Ezeket az anyagokat megjelenteti majd az intézet.

Orsós László Jakab arról is beszámolt, hogy Molnár Gál Péter színikritikus napokban befejezett “Molnár és az ördög” című monográfiája jövőre egy amerikai-magyar közös kiadásban angolul is napvilágot lát.