Nemcsak szívják, de ültetik is a cannabis-t Borsodban

Települések, ahol kábítószerrel való visszaélések történtek a megyében
Települések, ahol kábítószerrel való visszaélések történtek a megyében - © Fotó: ÉKN
Miskolc – Megszaporodtak az olyan esetek a megyében, amikor helyben állították elő a drogot.

Bár sajnos a droghasználók és eladók nem tegnap óta vannak jelen megyénk minden részén, az utóbbi hónapok híreit böngészve mindenkinek feltűnhetett, hogy elszaporodtak az olyan esetek, amelyeknél helyben termesztették a cannabis-t. Persze a dolog nyitja nem ott van, hogy az itteni termőföld lenne különösen alkalmas a növény termesztésére, hiszen ezeket cserépben, speciális talajban, és körülmények között nevelgetik. Ugyanakkor az elmúlt évtizedek legnagyobb drogfogása is itt történt megyénkben, amelyben nem a marihuána volt a főszereplő, hanem négy tonna máktörek, amelyből hosszú távon – ha eljutottak volna odáig a bűnbanda tagjai – morfin készült volna, a morfinból pedig akár heroin.

Persze a dolog miértjére nem nehéz rájönni: olcsóbb úgy a droghasználat, ha magunk állítjuk elő hozzá az alapanyagot. Ennek megfelelően sok droghasználó próbálkozik meg a cannabis ültetésével. A másik pedig nyilván a pénz, hiszen nincsen annál nagyobb haszon, mikor magunk állítjuk elő a kábítószert, és aztán azt értékesítjük.

A páros és a selfie-s

Így például az erdőbényei párocska, akiket éppen a múlt héten ítélt a Szerencsi Járásbíróság letöltendő szabadságvesztésre. Erdőbényén közösen béreltek egy házat, az ingatlant pedig a bérbeadó tudta és beleegyezése nélkül kábítószer-termesztésére alkalmas állapotba alakították át, az épület végében található helyiségben cannabis-­növényt termesztettek, amelyet helyben fonnyasztottak és szárítottak. Összesen 255 tő növényegyedet foglaltak le náluk.

Szeptember 4-én az esti órákban fogták el az encsi nyomozók F. Gabriel és F. Peter szlovák állampolgárokat, akikkel szemben kábítószer birtoklása bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást. A 28 és 25 éves férfiak elfogása után a gyanúsítottak házában pedig a rendőrök kábítószergyanús növényeket, termesztésükhöz és fogyasztásukhoz szükséges eszközöket találtak és foglaltak le.

Júliusban ítélte felfüggesztett börtönre a Szikszói Járásbíróság azt a férfit, akivel szemben kábítószer-kereskedelem bűntette miatt indult büntetőeljárás. A férfi Szikszón rendszeresen adott át marihuánát visszajáró vevőinek, ismerőseinek „füves cigaretta” formájában. A dílerkedést egy méhészetben végezte, ahol a vadkendertermesztéssel is megpróbálkozott. A hatóságok úgy szereztek tudomást róla, hogy telefonjával több olyan fotófelvételt, selfie-t is készített, melyen cannabis-ültetvénye előtt állt.

A 19 éves Sz. Mátyást és a 24 éves F. Norbertet június 26-án az esti órákban fogták el a Bükk Közterületi Támogató Alosztály munkatársai miskolci lakhelyükön. Az elfogott férfiak otthonaiban a rendőrök kábítószergyanús, zöld növényi egyedeket találtak és foglaltak le. A cannabis-növényeket cserepekben nevelgették a lakás egyik mellékhelyiségében. Jutott egy eset a közelmúltban Ongára is: az elfogott férfi itt is a lakásában termesztette a növényt, amelyet fogyasztott és árusított is. Elfogásakor egy szintén helyi 23 éves nő is bukott vele, aki vásárlója volt.

Ipari mennyiségben

A Miskolci Törvényszéken van folyamatban az a büntetőügy, amelynek a szálai külföldre is vezetnek, és amelynek az öt vádlottja között két vietnami állampolgár is szerepel. Mellettük egy apa-fia párost, és még egy férfit vádol azzal a nyomozóhatóság, hogy egy ormosbányai telephelyen cannabis-t kezdtek termeszteni, amelyet szintén még a helyszínen fel is dolgoztak. A rendőrségi rajtaütéskor 914 tő lábon álló, különböző fejlődési szintű egyedből álló ültetvényt, illetve a termesztéshez és feldolgozáshoz szükséges eszközöket foglaltak le.

Szintén a Miskolci Törvényszék előtt van az az ügy, amelynek kilenc vádlottja és ukrajnai szálai is vannak. Ugyanis onnan jött a megrendelés, hogy a cola fantázia­nevű drogot kezdjék el gyártani Magyarországon. Ehhez a bűnbanda a felsődobszai volt TSZ-telephelyet bérelte ki, majd beszereztek négy tonna máktöreket és az előállításhoz szükséges berendezéseket. A telephelyen alkalmazottak végezték a munkát.

Horváth Imre


Szerencs - Súlyosbító körülmény volt, hogy a férfi és barátnője társtettesek voltak az ügyben, azonban a egyik vádlottnál enyhítő körülmény volt, hogy munkahellyel rendelkezik, és házastársa gyermeket vár. A Szerencsi Járásbíróság letöltendő szabadságvesztésre ítélte azt a két vádlottat, akik jel...

Illusztráció - Egy benzinkúti eladásnál buktak le a droggal
Erdőbénye - A páros a bérelt lakásban termesztette a kannabiszt és dílert is kerítettek hozzá. Folytatta a bizonyítást a Szerencsi Járásbíróság azoknak a vádlottaknak büntetőügyében, akikkel szemben jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntette és más bűncselekmén...

Az elfogott gyanúsítottak házában a rendőrök kábítószergyanús növényeket foglaltak le
Encs - Az encsi nyomozók kábítószer termesztés miatt fogtak el két férfit az abaúji településen. Az Encsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya F. Gabriel és F. Peter szlovák állampolgárokkal szemben kábítószer birtoklása bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást. A 28 és 25 éves férfiaka...

Közúton kapcsolták le a miskolci dílert Muhinál
Miskolc, Muhi - Muhi határában fogták el a miskolci rendőrök azt a férfit, aki a gyanú szerint kábítószergyanús anyaggal kereskedett. A Miskolci Rendőrkapitányság kábítószer-kereskedelem bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást egy 27 éves miskolci lakossal szemben. A ...