Nemcsak látványosak, hasznosak is a fejlesztések Bükkzsércen

Akt.:
Az egyik megújult utca Bükkzsércen
Az egyik megújult utca Bükkzsércen
Bükkzsérc – Három nagy beruházás is befejeződött Bükk­zsércen.

Ebből kettő „összefügg”, hiszen mintegy 103,52 millió forintos uniós támogatással valósult meg a két elemből álló fejlesztés a településen: három útszakasz újult meg egy különleges technológiával, emellett természetesen a megfelelő vízelvezetésről is gondoskodtak. A beruházás másik eleme a Művelődési Ház tetőszerkezetének cseréje volt.

Nagyobb terhelést bír

A szeptember 4-ei átadó ünnepségen Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese, a térség országgyűlési képviselője mondott avató beszédet. Szabó Sándor, az utak felújítását végző Tengely-Közmű Kft. vezetője tájékoztatta a jelenlévőket a településen alkalmazott különleges technológiáról. Elmondta, hogy azért javasolták a bazaltbetonból készült útpályát, mivel a település érintett útjai sokkal nagyobb terhelést kapnak az erdőkitermelés miatt erre elhaladó járművektől, a bazaltbeton útpálya pedig sokkal ellenállóbbnak, tartósabbnak bizonyul ebben az esetben. A felújítás során átlagosan 15 centiméter vastag bazaltbeton pályaszerkezet épült, mely magasabb teherbírást és hosszabb élettartamot biztosít, ráadásul az alkalmazott technológia környezetbarátabb megoldás a korábban tervezett aszfaltborításnál. A megfelelő csapadékvíz-elvezetés érdekében pedig előregyártott burkolóelemeket helyeztek el a vízelvezető árkokba, valamint a megfelelő helyeken surrantókat építettek. A Kossuth út, a Petőfi és a Hősök út – melyek hossza összesen 1590 méter – mintegy 30–35 éve kaptak szilárd burkolatot, ráadásul a korábbi szennyvízberuházás kapcsán felbontott útpálya több helyen tönkrement, megsüllyedt, a padkák töredezettek. A víz­elvezetés csak részben volt megoldott, az elmúlt években megnövekedett vízmennyiség kimosta és hordalékkal hordta tele az árkokat, több helyen ez visszaduzzasztást is okozott nagyobb esőzések alkalmával. Az utak állapota minden tekintetben jelentősen leromlott, a vízelvezető rendszer nem volt elég hatékony.

A projekt másik eleme a Művelődési Ház tetőszerkezetének felújítása volt: a korábbi tetőt teljesen elbontották és újat építettek helyette, illetve a födémet 15 centiméternyi szigeteléssel látták el.

– Pásztor Attila –


Megszépült, újjáéledt

– Még egy, a település számára nagyon fontos beruházás is véget ért, hiszen befejeződött a település határában lévő szemétlerakó rekultivációja – tette hozzá Vasas Csaba, Bükkzsérc polgármestere. – Itt a Bükk lábánál ez egy nagyon fontos dolog, és persze a lakók is örülnek neki, hiszen megszépül és szó szerint újjáéled a településnek egy eddig elhanyagolt része.

Vasas Csabától a további célokról is érdeklődtünk: „Jó dolog, hogy ez a három fejlesztés megvalósult, de természetesen mindig előre tekintünk, és vannak persze terveink. Az óvodánkra ráférne egy felújítás, mint ahogyan a Művelődési Házunkra egy új szigetelés is. A polgármesteri hivatalon illetve a szolgálati házon pedig tetőfelújítás lenne már időszerű. Ezen felül meg kívánjuk oldani a hatékonyabb csapadékvíz-elvezetést a Rákóczi utcában” – zárta gondolatait a polgármester.

hirdetés


hirdet�s