Némán zuhant négy emeletnyi mélységbe

Némán zuhant négy emeletnyi mélységbe
Miskolc – Nem tudni, miért nem rögzítette magát a függő állványhoz a magasban dolgozó férfi Miskolcon, az avasi lakótelepen lévő panelháznál…    

Két tenyérnyi vérfolt jelzi azt a helyet az avasi lakótelepen lévő panelház parkolójában, ahova lezuhant kedden délben a négy emelet magasságban, drótkötélen függesztett állványzaton dolgozó férfi. Siralmas csend, láthatóan riadt dolgozók takarítottak és pakolták össze a kábeleket, más eszközöket azon a helyen, ahova nem sokkal korábban lezuhant egyik munkatársuk, és vérrel írta be nevét ennek a háznak a képzeletbeli, panel felújítási programjának füzetébe. A brigád a ház külső falát borította be szigetelő anyaggal. az épület két, rövidebb hosszúságú végénél fix állványzatot állítottak a munkálatokhoz, de az erkélyes oldalon a lapos tetőről drótkötélen leengedett függő állványról dolgoztak. Erről esett le a 46 esztendős munkás, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett az aszfaltfelületre történt becsapódáskor, hogy később a kórházban meghalt. A rendőrség közigazgatási vizsgálja az eset körülményeit – tudatta Egyedné Novodonszki Éva, a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs iroda munkatársa.

Nem esik le, ha…

Az egyik első emeleti lakó mintegy szemtanúként arra figyelt fel, és azt hallotta meg, majd nézett ki az ablakon, amikor egy puffanást hallott. Olyan volt ez hang – mondta – mintha egy vödör esett volna a földre. Azt azonban nem érti, hogy miért nem kiabált a férfi zuhanás közben. Különös, hogy némán esett le és nem hallatszott segélykiáltása. A szerencsétlenül járt férfi egyik fiatalabb munkatársa fejével biccentve mutatta meg kollégája vérnyomát az aszfalton. Közben azonban a brigád tovább dolgozott. Azt a bizonyos, drótkötélen függesztett mobil állványzatot is az épület másik sarkához tolták. Onnan folytatják a munkát. Egyikük egyébként igenlően bólintott arra kérdésünkre, hogy munkavédelmi eszközeik vannak. Nem tudni ennek igazságtartalmát, de az bizonyos, egyikükön sem láttunk fejvédő sisakot, és a magasban rögzítő övet sem. Nagy valószínűséggel a lezuhant férfin sem volt ilyen, vagy ha igen, nem használta. Különben nem eshetett volna az aszfaltra… (Amennyiben az ügynek újabb fejleménye lesz, visszatérünk erre a tragikus munkabalesetre.)