Nem vonják vissza a halált okozó gyógyszer engedélyét

Prexige
Prexige
Nem vonják vissza sem Magyarországon sem az Európai Unióban az Ausztráliában halált okozó Prexige nevű gyulladáscsökkentő gyógyszer engedélyét – mondta a Független Hírügynökségnek Pál Tamás az Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgatója hétfőn.

A főigazgató szerint abban a kis kiszerelésben, azokban a speciális esetekben, amelyekben Magyarországon felírják ezt a gyógyszert, semmivel sem veszélyesebb, mint a többi fájdalom-, illetve gyulladáscsökkentő.

Az európai társhatóságokkal közösen alaposan megvizsgálták a kérdést és ennek alapján döntöttek úgy az Unióban, így Magyarországon is, hogy továbbra is szedhető a Prexige – mondta Pál Tamás. A gyógyszert ugyanis Európában sokkal kisebb, 100 milligrammos adagokban árulják és csak egy nagyon speciális esetben írják fel: olyan súlyos térdizületi gyulladás esetén, amelynél a többi, korábban használt csillapító nem használ – tette hozzá.

A főigazgató elmondta: az unióban és Magyarországon is csupán néhány hónapja lehet kapni a készítményt, Ausztráliában viszont már 4 éve szedik a betegek sokkal nagyobb adagokban általános fájdalomcsillapítóként: így például fogfájásra is. Tehát többet és gyakrabban szedik, így a mellékhatásoknak is nagyobb veszélye van.

Az Európai Unióban ennél a gyógyszernél mind az orvos-, mind a betegtájékoztatóban felhívják a figyelmet a májkárosodás lehetőségére, amelynek rövid idejű használatnál kicsi az esélye – mondta Pál Tamás Hozzátette: Ebben a tájékoztatóban az is szerepel, hogy a Prexige szedése esetén betegnél folyamatosan ellenőrizni kell a májfunkciókat. Hozzátette: jelenleg nincs olyan gyulladás-, illetve fájdalomcsökkentő szer, amelynek semmilyen mellékhatása nincs.

Ausztráliában eddig két beteg halálát okozta a fájdalom- és gyulladáscsökkentő szer. További nyolc páciens súlyos májkárosodás lépett fel, ketten pedig máj-transzplantációra várnak a gyógyszer miatt. Ezért ott szombaton betiltották a Prexige-t, amit körülbelül 60 ezren használnak.

Kapcsolódó cikkek: