Nem vonatkozik a döntési moratórium a már támogatási szerzõdéssel rendelkezõ közbeszerzésekre

Módosítja a döntési tilalomról szóló határozatát a kormány – közölte a Kormányszóvivõi Iroda pénteken. Ennek értelmében nem vonatkozik a moratórium az uniós forrásból megvalósuló és már támogatási szerzõdéssel rendelkezõ közbeszerzésekre, így ezeket folytatni lehet. A módosításnál a kabinet figyelembe vette a kamarák észrevételeit – tették hozzá.

A kormány még január közepén döntött arról, hogy döntési tilalmat rendelnek el a támogatási szerzõdéseknél, valamint bizonyos vagyoni illetve személyi jellegû kérdésekben. Ezt azzal indokolták, hogy sem személyi döntésekkel, sem pedig hosszabb távú kötelezettségvállalásokkal nem akarják megkötni az új kormány kezét. A moratórium érintette volna az EU-s forrásból megvalósuló és már támogatási szerzõdéssel rendelkezõ közbeszerzéseket is, ezért a kabinet úgy döntött, hogy ezeket kiveszi a határozat hatálya alól. A “finomhangolás” értelmében ezeket a közbeszerzéseket változatlanul folytatni lehet – magyarázták.

A hazai forrásból készülõ, alapvetõen nem infrastrukturális beruházások esetében viszont továbbra is fennáll a döntési moratórium. Ez azt jelenti, hogy ezen projekteket csak akkor lehet megindítani, ha az arról szóló döntést már a következõ kormány hozza, vagy a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezetõ államtitkár felmentést ad.

A változtatás szerint el lehet bírálni a január 20-a elõtti pályázatokat, amelyeket az Új Magyarország Fejlesztési Tervben vagy az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program esetében megjelent jogcímrendeletek kapcsán hirdettek meg. Ezeknél sok esetben már megkezdõdött a megvalósítás, így a moratórium hátrányosan érintené az érintett vállalkozásokat. A január 20-a, tehát a döntési moratórium hatályba lépése után meghirdetett pályázatok esetében nem változik a szabályozás, azokat nem lehet már elbírálni. Ez azonban nem jelent késlekedést, mert ezek a pályázatok leghamarabb júniusra, júliusra, az új kormány felállása után érhetnek döntési szakaszba – mondta a Független Hírügynökségnek pénteken Szollár Domokos kormányszóvivõ.

Továbbra sem lehet viszont személyi kinevezésekrõl és kötelezettség-vállalásokról dönteni. Vagyis március 1-je után nem lehet új vezetõket kinevezni sem a minisztériumoknál, sem pedig a központi államigazgatási szerveknél, illetve ezek helyi szerveinél. Emellett nem lehet minisztériumokban szakmai tanácsadói és fõtanácsadói címet adományozni. A tárcáknál és a központi költségvetési szerveknél pedig április 1-je után csak a közfeladatok zavartalan ellátásához szükséges kötelezettség-vállalásokról születhet döntés.Sporthírek