Nem volt váratlan a hétfői kamatemelés elemzők szerint

Elemzők szerint nem volt váratlan a hétfői jegybanki alapkamat-emelés, mert romlott az ország kockázati megítélése és szükség volt emiatt a monetáris szigorításra. A Budapest Alapkezelő és az AXA Magyarország elemzésében is a kockázati tényezők között említik azt, hogy közép- és hosszútávon kérdéses szerintük a kormány költségvetési politikája, meglódulhat az infláció és a jegybank függetlenségének sérülése sem tenne jót Magyarországnak.

A hétfői döntés nem volt meglepetés, mert a jegybank hónapok óta figyelmeztet, hogy elkerülhetetlen a monetáris szigorítás, ha romlik az ország kockázati megítélése. Kedvezőtlenebbé vált a nemzetközi környezet az elmúlt hetekben, itthon pedig a kormány költségvetési politikájának középtávú fenntarthatósága meglehetősen kérdéses, ráadásul az ellenőrzést végző intézményt, a Költségvetési Tanácsot is kiiktatták, ami csökkenti a transzparenciát, fokozza a bizonytalanságot – véli Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfolió menedzsere.

Az államadóssági pálya fenntarthatóságával kapcsolatban negatív hír volt a magánnyugdíjpénztári vagyon felélése is. A kockázati felárakban a piac a Monetáris Tanács várható átalakítását szintén elkezdte beárazni, a jegybanki függetlenség sérülését ugyancsak nem díjazzák a befektetők. Ezek a hírek a kockázati mutatók hirtelen romlásához vezettek a közelmúltban. Emellett az inflációs folyamatok sem adtak okot a nyugalomra. Az emelkedő inflációban közrejátszanak a dráguló nyersanyagárak, de a kormány költségvetési politikája, a válságadók áthárítása is felfelé hajtja az árakat.

Hirtelen jelentős kamatemelésre az eddigi folyamatok alapján nincs szükség, de a piaci helyzet romlása és a kiszámíthatatlan gazdaságpolitika eredményezhet olyan helyzetet, amikor a jegybank lépéskényszerbe kerül – tette hozzá.

Könnyen lehet, hogy a mostani negyed százalékpontos alapkamat-növelés csak az első lépés volt a kamatemelési ciklusban. Nem véletlenül és nem teljesen váratlanul történt mindez, a pénzpiacok már egy ideje árazták a monetáris szigorítást – ez derül ki az AXA csoport Magyarország stratégiai elemzési igazgatójának elemzéséből.

Orosz Dániel a kamatemelés indokai között említi egyebek mellett azt, hogy nőnek az inflációs kockázatok, a költségvetéssel kapcsolatban komoly középtávú fenntarthatósági kockázatok merülnek fel, és az üzleti környezet az AXA megítélése szerint egyre kiszámíthatatlanabb, egyre nehezebben lekövethető. A nyomást csak fokozza a magánynyugdíjpénztári vagyon tervezett államosítása is. Emiatt a kamatdöntés előtt az országkockázati felárak megugrottak, ezzel párhuzamosan a forint a lélektani 280-as szint fölé tört – tette hozzá.

Az elemző felhívja a figyelmet arra, hogy az infláció könnyen meglódulhat, az árfolyamok és az országkockázati felárak még hektikusabban mozoghatnak vagy akár elszaladhatnak, az ország pénzügyi sérülékenysége pedig ezzel tovább fokozódhat, ha a jegybank nem képes függetlenül működni és iránymutatást adni a piacoknak.