Nem volt tapasz Kolonicson – állítja az edzője

Edzője állítása szerint semmilyen tapasz nem volt Kolonics György testén. Egy hónapja volt egy szédülése, több orvos kivizsgálta, de nem találtak semmi elváltozást nála – mondta Ludasi Róbert a Független Hírügynökségnek, reagálva a mentőszolgálat nyílt levelére. A mentősök szerint Kolonics György edzője az utóbbi napokban több valótlanságot állított a sportoló halálának körülményeivel kapcsolatban, amiért bocsánatot kellene kérnie. Ludasi Róbert közölte, fenntartja állításait, nem kér elnézést, és áll elébe akár egy bírósági pernek is.

Semmilyen tapasz nem volt Kolonics testén – reagált a mentősök nyílt levelében feltett kérdésre Ludasi Róbert. Kolonicsnak egy hónappal ezelőtt volt egy szédülése, több orvos kivizsgálta, de nem találtak semmi elváltozást – tette hozzá.

Ludasi Róbert szerint 40-50-en voltak a helyszínen, akik láttuk a történteket. “Helyre kéne már tenni a mentőszolgálatot. Egyik nap azt mondják 17 perc, a másik nap azt, hogy 20, ugyanaz a szóvivő, és lehetett volna közelebbről is – annyira ellenmondásba kerülnek folyamatosan, hogy az már nem igaz” – mondta az edző a Független Hírügynökség érdeklődésére.

Ludasi elmondta, 10.22-kor történt a dolog, kikiabált, hogy hívjanak mentőt, mert Kolonics rosszul van. Az első szülő, aki ott volt – megvan a telefonjában -, 10.22-kor vagy 23-kor hívta a 112-t – tette hozzá. “A 112 közvetlen kapcsolatban van a mentőkkel” – reagált a mentősök levélben írt felvetésére, hogy miért nem a 104-es hívta közvetlenül.

Ludasi Róbert közölte, 10.37-kor újra rátelefonált a mentősökre, hogy hol vannak, miért nem küldik a kocsit. Akkor egy szülő már kint állt a kapuban, arra jött egy rendőrautó véletlenül, leállították és szóltak nekik, hátha ők hathatósabban tudnak intézkedni ebben az ügyben. Tehát 18-19 perc eltelt és nem volt mentőautó, és a mentősök a rendőrök jelzésétől datálják a kiérkezésig eltelt 17 percet – mondta Ludasi arra, hogy a mentőszolgálat szerint összesen 17 perc telt el, amíg kiértek.

Ludasi állítja, a helyszínen megkérdezte a mentősöktől, amikor az életmentő beavatkozást végezték, hogy miért nem használnak defibrillátor? “Azt mondták, nem kell, tehát úgy jöttek ki, hogy nem volt náluk defibrillátor. Olyan mentőt küldtek ki, amelyikkel még az én vérnyomásomat sem tudták megmérni” – mondta az edző. A mentősök ezzel szemben azt állítják, hogy volt defibrillátor a kiérkező rohamkocsiban. Levelükben azt írják, hogy “a defibrillátor az összes mentőgépjármű felszerelésének része”, az esetkocsikon és a rohamkocsikon automata, a mentőgépjárműveken félautomata berendezések. Kolonics Györgyhöz rohamkocsi ment ki, így abban automata készülék volt.

A mentősök szerint Kolonics György rosszulléte után az életmentés szempontjából értékes perceket még a vízen, a motorcsónakban töltötte. Ludasi Róbert erre azt mondta, hogy a parttól egy percre volt. “A kezeim között halt meg, lett rosszul. Kozmann Gyuri kezdte újraéleszteni, 1 percen belül kivittük a stégre. Szakszerűen csináltuk, egyik versenyzőm, négy hónapig mentős volt, kapott kiképzést, úgyhogy szakszerű volt” – tette hozzá.

Az edző újra felvetette, hogy miért a Markó utcából kellett kiküldeni a mentőautót, amikor a hónap elején Csepelen átadtak egy új mentőállomást? A mentősök levelükben azt írták, hogy csak a legritkább esetekben van a mentő bent az állomáson; “Csepelen jelenleg nem működik kórház. Ha valaki rosszul van, vagy balesetet szenved, és kórházba kell szállítani, a mentő kénytelen elhagyni a szigetet”.

Arról, hogy miért nem küldtek mentőhelikoptert, a mentősök azt írják: a “helikopter nem alkalmas eszköz a leállt keringés újraindítására”(…) “Kollégáink a helyszínen elmondták, hogy sajnos csak akkor tudják Kolonics Györgyöt kórházba szállítani, ha állapota stabilizálódott. A szállítás ugyanis akár mentőautóval, akár helikopterrel, elég megterhelő minden beteg szervezet számára, különösen a klinikai halál állapotának környékén”.

Ludasi Róbert ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy miután reklamált a mentősöknékl, hogy hol a mentőautó, felhívta a szövetség elnökét, Baráth Etelét, hogy próbáljon küldeni akár egy mentőhelikoptert, mert “nagy baj, mondta, hogy megpróbálja. Amikor visszahívott, a Gyuri már halott volt”

“Azóta tudom, hogy a mentőhelikopter állomáson 2 helikopter is volt” – mondta az edző.