Nem volt fennakadás a buszközlekedésre való átállásban

A Közlekedés Minisztérium szerint zökkenõmentes volt az átállás azon a 24 vonalon, ahol vonatok helyett autóbuszok közlekednek tavaly december óta. A szaktárca közleménye szerint a Regionális Közlekedésszervezési Irodák azóta többször is ellenõrizték az új járatok utasforgalmát, a buszok színvonalát, a csatlakozásokat és azt, hogy tartható-e a menetrend. A tárca tájékoztatása szerint az érintett vonalak felével kapcsolatban semmilyen panasz nem érkezett sem hozzájuk, sem pedig a szolgáltatóhoz.

A 24 vonal közül egyiken sem okozott ellátási zavarokat az átállás a vonatokról az autóbusz-közlekedésre. Súlyos késések, járatkimaradások sem voltak ezeken a viszonylatokon – közölte a Független Hírügynökséggel a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium. A tárca szerint a menetrend finomhangolására azonban volt igény, és erre lesz lehetõség a jövõben is. Az elmúlt két hónapban a Regionális Közlekedésszervezési Irodák többször is mérték az új járatok utasforgalmát, a buszok színvonalát, azt, hogy mennyire lehet tartani a menetrendet és megoldott-e csatlakozás. Az érintett vonalak felével kapcsolatban semmilyen panasz nem érkezett a minisztériumhoz, vagy a szolgáltatóhoz. A többi esetében is maximum 5 panaszt, vagy változtatási javaslatot kaptak.

Alapvetõen kevesen utaznak a járatok többségén azon a 24 vonalon, ahol két hónappal ezelõtt autóbusz váltotta fel a vonatközlekedést – ezt mutatják tapasztalatok. A közlekedési tárca adatai szerint Vésztõ és Körösújfalu között például januárban összesen három ember utazott az új esti járaton egész hónapban. A Mezõfalva és Dunaföldvár között beállított három új autóbusz-járatpár decemberben nettó 6492 forint árbevételt produkált. Vác és Aszód között azonban a vártnál többen utaznak az újonnan beállított buszokon. Ennek a minisztérium szerint valószínûleg az az oka, hogy összehangolt csatlakozás van a környék vasútvonalaira, a menetrend pedig könnyen megjegyezhetõ és ütemes.

A minisztérium tájékoztatása szerint Godisán, Komádiban, Segesden, Tiszacsegén és Tiszaszentimrén egyeztettek a menetrendrõl az önkormányzat, vagy a szolgáltató kezdeményezésére. Ezeken a vonalakon a helyi igényekhez igazítják, vagy a jövõben módosíthatják a menetrendet, például új csatlakozások jönnek létre.
Tavaly december 13-án szûnt meg a vasúti közlekedés huszonnégy vonalon. Ezeken a szakaszokon azóta vonatok helyett buszok járnak. A kormány takarékossági okokkal indokolta az intézkedést.Sporthírek