Nem volt eléggé összehangolt a rodoszi tűzoltók munkája

Csökken az erdőtűzzel borított területek nagysága a görögországi Rodosz szigetén, ahol a hat napja pusztító lángok több mint 5000 hektárnyi erdőt és bozótot égettek eddig fel, és evakuálásra kényszerítették több szálloda lakóit – közölte a görög tűzoltóság vasárnap. A helyi hatóságok eközben úgy vélik: a tűz nem végzett volna ekkora pusztítást a szigeten, ha a tűzoltók munkáját jobban összehangolták volna az első napokban.

“Mérséklődött a tűz ereje, nincs szél a térségben, és ha ezek a körülmények a nap folyamán kitartanak, akkor képesek leszünk ellenőrzés alá vonni a kigyulladt területeket” – áll a tűzoltóság vasárnapi közleményében. A lángok megfékezésén jelenleg is több mint 500 tűzoltó és 100 katona dolgozik, akik munkáját görög, olasz, francia és ciprusi repülőgépek és helikopterek segítik.

Az erdőtűz okozásával egy 61 éves férfit vádolnak a hatóságok, akinek gondatlansága hozzájárult az Agiosz Iszidorosz falunál fellobbant lángokhoz. A férfit pénteken négyéves börtönbüntetésre és 15 ezer eurós (3,5 millió forint) pénzbírságra ítélték.

Az erdő- és bozóttüzek minden nyáron komoly problémát jelentenek Görögországban. 2007 augusztusában 77 ember vesztette életét a Peloponnészosz-félszigeten és Evia szigetén pusztító tüzekben, amelyek mintegy 270 ezer hektáron égették fel az erdőket és termőföldeket. A tűzoltók szerint a kevés eső és a magas hőmérséklet miatt idén is nagy a kockázata annak, hogy további tüzek lobbanjanak fel.