Nem volt átlátható a közpénzfelhasználás a miskolci Herman Ottó Múzeumnál

A miskolci Herman Ottó Múzeum
A miskolci Herman Ottó Múzeum - © Fotó: kultmix.hu
Miskolc – Szabálytalanságokat tárt fel az Állami Számvevőszék a miskolci múzeumnál is.

A 19 megyei hatókörű városi múzeum ellenőrzésének tapasztalatit hozta nyilvánosságra az Állami Számvevőszék. A 2011 és 2014 közötti évekre kiterjedő ellenőrzések tapasztalatait összegezve megállapítható, hogy a megyei múzeumok döntő többségénél a kialakított irányítási rendszer nem biztosította az átlátható, elszámoltatható és ellenőrizhető közpénzfelhasználást, hangzott el a tájékoztatón.

A pénzügyi és vagyongazdálkodás mind a 19 ellen­őrzött múzeumnál szabálytalan volt. Pető Krisztina.

Szabálytalanságok

– A pénzügyi és vagyongazdálkodás mind a 19 ellenőrzött múzeumnál szabálytalan volt, továbbá szabálytalanságok voltak a kulturális javak nyilvántartásában és a legtöbb múzeumban a kulturális javak vagyonvédelme és állományvédelme sem volt biztosított a kölcsönzések során. A 19 megyei múzeum ellenőrzése során az ÁSZ mintegy 520 javaslatot fogalmazott meg a feltárt szabálytalanságok megszüntetése érdekében – tájékoztatott Pető Krisztina felügyeleti vezető.

A vizsgálat megállapította, hogy a miskolci Herman Ottó Múzeumnál kialakított irányítási rendszer nem biztosította az átlátható, elszámoltatható és ellenőrizhető közpénzfelhasználást. A pénzügyi és vagyongazdálkodás ellenőrzése 2011-re a szükséges dokumentumok hiánya miatt nem volt végrehajtható, a múzeum pénzügyi és vagyongazdálkodása 2012–2014 között pedig nem volt szabályszerű. A kontrollkörnyezetben nem határozták meg az etikai elvárásokat, nem tartalmazott hatályos számviteli politikát, a közzétételi kötelezettségnek nem tettek eleget, belső ellenőrzést pedig nem végeztek.

A múzeum közfeladatának részét képező kulturális javak nyilvántartásáról nem gondoskodtak, a kulturális javak állományvédelme a kölcsönzéseknél nem volt biztosított. A kölcsönzéseknél ugyanis a jogszabály előírja az írásbeli szerződést, ám ehelyett a múzeumigazgató írásos kölcsönzési engedélye, vagy átadás-átvételi elismervény állt csupán rendelkezésre.

Az ÁSZ Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata polgármesterének egy, a Herman Ottó Múzeum igazgatójának pedig további 21 javaslatot fogalmazott meg, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

ÉM