Nem vizsgálja felül az amerikai Legfelső Bíróság egy korábbi döntését

Visszautasította szerdán az amerikai Legfelső Bíróság, hogy felülvizsgálja júniusi döntését, amely megtiltotta egy gyerek megerőszakolásáért halálra ítélt férfi kivégzését. A Louisiana államot képviselő ügyvédek és Bush elnök adminisztrációjának jogászai kértek új meghallgatást az ügyben.

Arra hivatkoztak a beadványban, hogy a Legfelső Bíróság júniusban nem vette figyelembe azt a 2006-os szövetségi törvényt, amely lehetővé teszi a halálbüntetést gyerek megerőszakolása esetében a katonai jogrendszer alapján. Június 25-én 5:4-arányban döntöttek a bírák. A többségi véleményt képviselő Anthony Kennedy bíró véleményt írt, amelyben úgy fogalmaz, hogy nincs nemzeti egyetértés az elítélt erőszaktevők kivégzésében. Kennedy és a vele együtt júniusban szavazó négy bíró szerdán közleményt adott ki. Ebban visszautasítják a katonai törvénykezés civil alkalmazását gyerek megerőszakolásnál.

Az ügy, amely ekkora vihart kavart, egy 2003-as ítéletre vonatkozik. Akkor ítélték halálra a 43 éves Patrick Kennedy, aki a vád szerint megerőszakoltak 8 éves lányát. Ez volt 40 éve az első halálos ítélet az Egyesült Államokban ilyen bűntényre.Sporthírek