Nem vizsgálhatták meg Chopin szívét

Lengyelország nem engedélyezte DNS-tesztek végrehajtását Frederic Chopin 19 századi zeneszerző alkoholban megőrzött szívén – közölte hétfőn a lengyel kulturális minisztérium szóvivője. Egészségügyi szakemberek azért szerették volna megvizsgálni Chopin szívét, mert gyanújuk szerint a zeneszerző halálát az eddig elfogadott tuberkulózis helyett egy genetikai betegség, a cisztás fibrózis okozta.

Jelenleg nincsen sem megfelelő indok, sem jogi lehetőség ilyen tesztek elvégzésére – közölte az AFP francia hírügynökséggel Piotr Szymanski. A lengyel kulturális minisztérium szóvivője elmondta, hogy a döntés előtt széleskörű konzultációkat folytattak genetikai szakértőkkel, a művészeti és tudományos közösség Chopinnel foglalkozó tagjaival és az egyház képviselőivel is, hozzátéve, hogy Chopin két leszármazottja is tiltakozott a vizsgálat ellen.

A francia-lengyel zeneszerző 1849-ben, 39 éves korában halt meg, az eddigi feltételezések szerint tüdőbajban. Lengyel egészségügyi szakértők szerint azonban tünetei teljesen ráillenek egy genetikai betegségre, a cisztás fibrózisra, ezért DNS-vizsgálatot szerettek volna elvégezni a zeneszerző szívén, amelyet egy varsói templomban őriznek.

Chopin testét Párizsban, a Pere Lachaise (e.:per lasez) temetőben helyezték örök nyugalomra, de szívét, kérésének megfelelően a lengyel fővárosba szállították. A szívet egy alkoholos folyadékkal teli kristály urnában őrizték meg.Sporthírek