Nem vette fel a robbanás hangját a kilyukadt Boeing hangrögzítője

A pilótafülkében lévő hangrögzítő nem vette fel a gép törzsét kilyukasztó robbanás hangját, a Qantas légitársaság múlt héten, Manilában kényszerleszállást végrehajtó gépén – tudatta a nyomozóhatóság az AFP hírügynökséggel.

A nyomozást vezető Neville Blyth elmondta, hogy a hangrögzítő, amely felveszi a személyzet beszélgetését, a rádióüzeneteket, és a pilótafülke zajait, sajnos nem tartalmazta a robbanás hangját. A két óra kapacitású, végtelenített felvevőegységen elmondása szerint a hangfelvétel már az ereszkedéssel és a kényszerleszállással kezdődik, tehát a robbanást és a nyomásesést valószínűleg felülírta.

Blyth elmondta: azt remélték, hogy a felvétel elemzése segít majd a nyomozás előremozdításában. A szakértők még vizsgálják a különálló repülési-adatrögzítőt, amely 25 órányi mentést tárol a repülésekről – ennek néhány napon belül lesz meg az eredménye. Már nagy valószínűséggel elmondható azonban, hogy az egyik biztonsági oxigénpalack robbanása okozta a sérülést. A nyomozók hétfőn a hiányzó palack egyik szelepét is megtalálták a robbanás közelében, a fémtöredékek között.

Az ausztrál légitársaság Boeingje pénteken Hongkongból Melbourne-be tartott, amikor egy robbanás miatt hirtelen lecsökkent a légnyomás az utastérben. A pilótáknak hatezer méteres magasságcsökkenés után sikerült stabilizálni a gépet, és Manilában hajtottak végre sikeres kényszerleszállást, 365 utassal a fedélzeten.Sporthírek