Nem veszélyes a Nestlé kávéízesítője – jelenleg jégrémeket vizsgálnak

Nincs határérték feletti melamin a Nestlé kávéízesítőjében a hatósági vizsgálat szerint. A mintákban azonban nagy a szórás a melamin-tartalmukat nézve – tájékoztatta a Független Hírügynökséget a fővárosi és Pest megyei főállatorvos. Hajós Ádám hozzátette, hogy az élelmiszer vállalkozó dönthet arról, megsemmisíti vagy forgalomba hozza a zárolás alól feloldott termékét. Hajós Ádám közölte: jelenleg egy jégkrémgyártónál vizsgálódnak: alapanyagként használt tejporban és jégkrémekben nézik meg, hogy van-e bennük melamin-szennyeződés.

A lezárult vizsgálatok alapján határérték alatti a melain a Coffee Mate elnevezésű kávéízesítőben. A megvizsgált 30 mintában mért értékek nagy szórást mutattak, ám ezek átlaga határérték alatti – mondta Hajós Ádám. Vagy az alapanyaggal lehetett gond vagy technológiai hiba történt. Kiderült az is, hogy nem tudatos volt a szennyezés. A kávéfehérítő port felszabadítják a hatósági zárolás alól, és az élelmiszer vállalkozó dönt majd arról, hogy forgalmazza-e a terméket – tette hozzá a főállatorvos.

A Nestlé Coffe Mate nevű tejporáról a cég által kezdeményezett laboratóriumi vizsgálat állapította meg, hogy a kínai botrányban elhíresült melamint tartalmaz. Ezért 5,5 tonnányit a hatóságok zároltak az 5 grammos kiszerelésű termékből. Közben a nagyobb kiszerelésű ízesítőket is bevizsgálták, azokban nem volt a szennyezőanyagból. Így a zárlatukat az illetékes hivatal hétfőn feloldotta. A cég korábbi közleménye szerint a Coffee Mate még nem került a boltokba.

Hajós Ádám arról is beszélt, hogy a kínai éttermek vizsgálata lezárult. Találtak ugyan melamint, de határérték alatti mennyiséget. A fehér nyúl nevű kínai cukorkából 10 tételt vizsgáltak, de ezekben sem mértek határérték feletti melamint. A vizsgálatsorozatban néztek még kínai üzletből származó cukrokat, ezekben sem volt a megengedettnél több a veszélyes anyagból. Ugyanígy a határértéknél nagyságrendekkel kevesebb melamin volt a vizsgált gyermek- és bébi tápszerekben is.

Koreában négyféle csokit találtak a polcokon, amelyekben melamin-szennyeződés volt. Szúrópróbaszerűen Magyarországon is megvizsgálták a Snickers, Kitkat, Mars és M&M édességeket, de ezekkel sem volt probléma. Szintén kedvező eredmény született a Nescafe 3 az 1-ben és 2 az 1-ben kávékészítmények, és a Boci forró csoki esetében is.

A jelenlegi vizsgálatokról a fővárosi főállatorvos elmondta: jégkrémgyártó üzemet vizsgálnak. Két tétel tejporból és tejporból készült jégkrémrudakból vettek mintát. A vizsgálat idejére zárolták a készleteket, ami 5 tonna tejport por, és több mint 180 ezer jégkrémet jelent. Ha megnyugtató az eredmény fölszabadítják és forgalomba lehet hozni ezeket a termékeket.

A melamin ügy akkor robbant ki, amikor Kínában több ezer csecsemő megbetegedett, négyen pedig meghaltak a szennyezett tejportól. Melamint találtak a termékekben, amit a ragasztó- és műanyaggyártásban használnak. Miután több európai országban is találtak a szennyezett termékekből, az unió illetékes bizottsága elrendelte a Kínából származó, tejporral készült termékek vizsgálatát.