Nem vár engedményeket az EU-tól Szlovákia a költségvetési szabályok terén

Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti: Pozsony, 2012. május 4., péntek (MTI) – Nem vár engedményeket az EU költségvetési szabályai terén a szlovák kormány – adta hírül Robert Ficónak az új kormányprogram pénteki parlamenti vitája során tett kijelentéseire hivatkozva a TASR szlovák hírügynökség.

“Mi az eurózóna tagjai akarunk lenni. Az eurózóna számunkra egy klub, amelynek szabályai vannak, és mi be fogjuk tartani ezeket a szabályokat” – szögezte le a vitában a szlovák kormányfő azzal kapcsolatban, hogy Szlovákia kötelezettséget vállalt a közkiadások deficitjének 3 százalék alá szorítására.
Szlovákiának – amennyiben tartani akarja az EU-val szemben vállalt kötelezettségeit – 2013-ig közel 1,2 milliárd eurós konszolidációt kell megvalósítania közkiadásai terén. A konszolidációs csomag azonban ennél az összegnél vélhetően magasabb lesz, mivel a pénzügyi tárca új vezetése korábban jelezte: az 1,2 milliárdba nem számolták bele a kormány prioritásainak végrehajtását.
Fico szerint régebben úgy kellett feltenni a kérdést: mennyire szólhat bele Brüsszel az egyes tagország költségvetéseinek alakulásába, ma viszont már más a helyzet. “Ha az eurózónán belül nem egységesítjük a fiskális és gazdasági politikát, az egész nem működhet. Nem lehetséges, hogy közös fizetőeszközünk legyen és egyidejűleg minden ország azt csináljon fiskális és gazdasági politikájában, amit akar” – jelentette ki Fico.