Nem változtatott az alapkamaton

Budapest – Mai ülésén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa úgy döntött, hogy nem változtat az irányadó jegybanki alapkamaton, amely így továbbra is 8 százalék – jelentette be Simor András MNB-elnök a Monetáris Tanács ülése után hétfő délután.

A piaci elemzők többsége ezt megelőzően szitén úgy vélte, hogy a Simor András új jegybank-elnök vezette Monetáris Tanács egyelőre nem szállítja lejjebb az alapkamatot. Ezzel összhangban a testületben csak szó esett más lehetőségről is, de javaslatként már csak a szinten tartás került napirendre, a döntés pedig egyhangú volt – mondta Simor.

Az MNB úgy látja, hogy az inflációs pálya nem változott februári jelentésük óta, így esély van arra, hogy 2008. második felében az áremelkedés üteme a kívánt 3 százalék közelébe süllyedjen. Az adatok arra vallanak, hogy az egyszeri intézkedések (például gázártámogatás jelentős csökkentése) hatásán túl nincs számottevő árnyomás a gazdaságon. Vagyis a gazdaság “saját” inflációja alacsony.

Továbbra is bizonytalanság forrása a bérek jelentős emelkedése – főleg a magángazdaságban -, amely egyes szektorokban már nem áll összhangban a lassuló termelékenység-növekedéssel és a kereslet várható visszaesésével – mondta Simor András.

A Monetáris Tanács felhívja a figyelmet arra, hogy a korábbiaknál is markánsabb lett a belföldi kereslet süllyedése egyes területeken, ami ugyan mérsékli az infláció növekedését, de a cégek jövedelmezőségének akkora csökkenését vonhatja maga után, ami erősíti a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás nagyobb visszaesésének kockázatát.

Simor András szavaiból az derült ki, hogy az ülésen szóba került a forint árfolyamsávja, de ennek eltörlése nem. Ez ugyanis az MNB és a kormány közös döntését igényli, a kabinet eddigi álláspontja azonban egyértelmű: nincs napirenden az árfolyamrendszer megváltoztatása. Ezzel kapcsolatban az MNB-elnök leszögezte, hogy a jegybank inflációs célja, a 3 százalék elérése a jelenlegi sávban is lehetséges, a forint erősödése mögött pedig nem a gazdaság reálfolyamatai állnak, hanem inkább várakozások, spekuláció és külső hatások.