Nem változtat ajánlatán a BKV vezetése, kedden folytatódnak a bértárgyalások

A béremelésről szóló tárgyalások augusztus 21-én délelőtt 10-kor folytatódnak a szakszervezetekkel, a BKV vezetése addig nem kíván a sztrájkbejelentéssel foglalkozni. Ezt Regőczi Miklós, a cég kommunikációs igazgatója mondta pénteken arra reagálva, hogy szeptember 4-ére munkabeszüntetést helyezett kilátásba pénteken a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ). A kommunikációs igazgató közölte: a cégvezetés nem kíván új ajánlattal előállni.

A szakszervezetekkel az év elején átlagosan havi 7 százalékos, azaz 15 ezer forintos béremelésben állapodtak meg, azzal, hogy júliusban új bértárgyalások kezdődnek. A cég a második félévre is 7 százalékos bérfejlesztést ajánlott, három szakszervezet azonban ezen túl még havi 6 százalékos emelést szeretne elérni. A BKV vezetése a jövő keddi tárgyalás után foglalkozik majd a sztrájkbejelentéssel, ha szükséges – mondta el Regőczi Miklós.

Demszky Gábor főpolgármester közölte: nem a főváros, hanem a BKV feladata a megállapodás tető alá hozása. A főpolgármester arra hívta fel a figyelmet: a sztrájkkal fenyegető buszvezetők átlagos havi fizetése 220-230 ezer forint körül van, ugyanakkor a Volánnál a buszsofőrök 170 ezer forint körül keresnek, a pedagógusok átlagfizetése pedig nem éri el a 120 ezer forintot. A budapestiek döntik majd el, hogy jogosnak tartják-e a munkabeszüntetést, ha valóban lesz sztrájk – jelentette ki Demszky Gábor.

A VTDSZSZ pénteken jelentette be, hogy sztrájkolni fognak szeptember 4-én üzemkezdettől kora délutánig a BKV dolgozói, mivel a közlekedési vállalat vezetősége – az érdekképviselet által megadott péntek délelőtt tíz órás – határidőig sem állt elő számukra konkrét bérajánlattal.

Csütörtökön a BKV vezetése egy 5+1 pontból álló javaslatot nyújtott át a 28 szakszervezet képviselőinek és megállapodtak a tárgyalások keddi folytatásáról – erről közleményben tájékoztatta a BKV a Független Hírügynökséget. A megállapodás ellenére a VTDSZSZ pénteken sztrájkot hirdetett. A közlemény szerint a cég vezetése értetlenül áll a sztrájkfelhívás előtt, de bíznak abban, hogy az augusztus 21-én folytatódó bértárgyalásokon megegyezésre jutnak a szakszervezetekkel.Sporthírek