Friss hírek

2010.06.25. 12:30

Alkotmányellenesnek nyilvánították a romániai megszorító intézkedések egy részét

<p>A román Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította az Emil Boc vezette kormány tervezett megszorító intézkedéseinek egy részét. A bírák szerint az alaptörvénybe ütközik a többi között a nyugdíjak tervezett 15 százalékos csökkentése. A döntés veszélyezteti a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) múlt évben kötött hitelszerződés következő részletének lehívását.</p>

A döntésről hivatalos értesítést még nem adtak ki, a bukaresti sajtó ellenben forrásokra hivatkozva közölte az elutasítás tényét.

A bukaresti kormány nemcsak a nyugdíjakat akarta csökkenteni, hanem egyebek között a közalkalmazotti bérek 25 százalékos csökkentését is bejelentette. Utóbbi ellen nem emelt kifogást a taláros testület.

Sebastian Lazaroiu, a román államelnök tanácsadója csütörtökön még úgy nyilatkozott: amennyiben az Alkotmánybíróság elutasítja a tervezett megszorításokat, kénytelenek lesznek adóemeléshez folyamodni a a költségvetési hiány csökkentése érdekében.

Bukarest azért kényszerült ezen intézkedések meghozatalára, mivel a költségvetési kiadások drasztikus csökkentésétől függ a Nemzetközi Valutaalappal tavaly megkötött 20 milliárd eurós hitelegyezmény ötödik, 850 millió eurós részletének folyósítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!