"Nem vagyunk terroristák !"

Csaknem 40 ezer izlandi írta alá azt a peticiót, amelyet Gordon Brown brit kormányfőnek küldtek el az interneten keresztül. A peticióban azt írják az izlandiak, hogy ők nem terroristák ellentétben azzal, ahogy a brit kormány bánik országukkal, amikor a terorellenes törvényre hivatkozva befagyasztotta betéteiket, számláikat Nagy-Britanniában.

A két ország között azután robbant ki a példátlan feszültség október 9-én, hogy kiderült, brit önkormányzatok és rendőrkapitányságok összesen több mint 800 millió fontja ragadt bent a csődbe ment izlandi bankokban. Válaszul erre a brit kormány elkezdte befagyasztani izlandi cégek nagy-britanniai vagyonát. Izland ugyanakkor “terrorellenes eszközök” alkalmazásával vádolta meg Londont.

Az Izlandon bent ragadt brit bankszámlák összege becslések szerint a sokszorosa is lehet a 800 millió fontnak a vállalati szektor izlandi számláival együtt. Gordon Brown miniszterelnöknek a birminghami kereskedelmi kamara vezetője állítólag azt mondta, hogy cégszámlákon 11,5 milliárd font van nem fizető izlandi bankokban. A brit kormányfő a BBC-nek korábban azt mondta, hogy teljesen elfogadhatatlan, ami Izlandon történt, és London törvénysértőnek tartja az izlandi pénzügyi hatóságok hozzáállását.

Az izlandiak által készített petición sok aláíráshoz a saját fényképüket is mellékelték a tiltakozó izlandiak. Mindt mondták, savanyú ábrázattal fotóztatták le magukat, hogy kimutassák a terrorizmus feltételezésének abszurdítását.