Nem utcára való kutya a buldog

Balról jobbra: Pirk Dominika, Fazekas Andrea, Göndör Ákos
Balról jobbra: Pirk Dominika, Fazekas Andrea, Göndör Ákos - © Fotó: magánarchívum
Miskolc – Veszélyeztetett, érzékeny fajta a buldog, jobban kell rá figyelni.

Gyakran idő előtt megválnak érzékeny buldogjaiktól a felelőtlen gazdák. Ezt a problémát ismerte föl Fazekas Andrea, aki fiával, Göndör Ákossal létrehozta a borsodi buldog fajtamentés négyfős, önkéntesekből álló csapatát.

– Az első kutyusunk miatt nagyon megszerettük ezt a fajtát, amikor pedig másodszor is buldogunk lett, már tudtuk, hogy elválaszthatatlanok vagyunk. Azóta szinte a gyerekeinknek tekintjük őket – kezdte a beszélgetést Fazekas Andrea.

Leellenőrzik a gazdikat

– Felfigyeltünk rá, hogy gyakran látni országutak környékén kidobott buldogokat. Bekerültünk egy országos hálózatba, amely kifejezetten ennek a fajtának a mentésére specializálódott. Mi egyébként csak magánszemélyek vagyunk, kevesebb kapacitással, mert mindnyájan munka mellett végezzük ezt a tevékenységet. Általában akkor érkezik hozzánk segítségkérés, ha már a nagy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei menhelyeken nincsen férőhely, és ha kell, fuvart is szervezünk hozzájuk. Jelenleg hat állat tartózkodik nálunk – tudtuk meg az állatvédőtől.

– Az első dolgunk mindig az, hogy elvisszük az állatklinikára az új védenceinket, ahol alaposan kivizsgálják őket. Ott teljes orvosi ellátásban részesülnek, oltást és chipet kapnak. Miután túl vagyunk ezen, és az állat egészséges, utána következhet az ivartalanítás, és az új gazdi keresése. A jelentkezőket mindig arra kérjük, hogy személyesen mutatkozzanak be, vagy ha a távolság miatt ez nem megoldható, akkor az országos állatvédő hálózaton keresztül szervezzük meg az adott település környékén a találkozót – folytatta.

Nagy költség a tartása

A fajta fokozott veszélyeztetettségéről szintén megtudtunk néhány érdekességet.

– Szerintem a buldogok nagyobb bajban vannak más kutyáknál, mert ha lehet ilyet mondani, az egyik legszerencsétlenebb fajta. Nem bírja se a hideget, se a meleget, könnyen megbetegszik, hajlamos az allergiára, különösen a csirkehúsra kényes. Emellett nagy költség a tartása, mert nem ehet akármilyen tápot. A tenyésztőknél azok a szukák, akiket sokszor fialtatnak, gyakran kapnak méhgyulladást, amitől kihullik a szőrük. Már több szőrprobléma miatt kidobott idősebb kislányt gyógyítottunk ki a nőgyógyászati betegségeiből. A másik gond, hogy a házi kedvenc életmódhoz szokott kutyák kóbor állattá válva egyáltalán nem találják föl magukat. Az utcán hamar elpusztulnak, mert nem képesek élelmet, menedéket szerezni, vagy elüti őket egy jármű – fejtette ki az önkéntes.

– Egyelőre az anyagi terhek nagy részét magunk vállaljuk, mert a kutyusok számla­számára, amely Facebook-oldalunkon is megtalálható, kevés adomány érkezik.

A legutóbbi siker

Viszont sokat köszönhetünk a Szurkolók az állatkínzás ellen csoportnak és Váradi Nikoletta profi állatfotósnak a MÁSA-ból, akinek a képeivel könnyebben találnak örökbefogadó családot az árva buldogok. A legutóbbi sikertörténetünk, hogy egy beteg kutyát mentettünk meg, akinek ki volt fordulva a vég­bele. Több műtéten esett át, de már jól van, és egy nagyon megbízható, miskolci rendész vette magához – mesélte.

Detzky Anna


Az utcáról fogadta be az állatokat Csabainé Lőrinc Marianna
Miskolc - Egy időben tizenkét macska és három kutya élt a cicamentő hölggyel. A miskolci Győri kapuból származó gazdi, Csabainé Lőrinc Marianna híre valószínűleg az évek során elterjedt a csellengő, árva macskák körében, akik újra és újra megtalálják őt piliscsévi otthonában. Egy időben tizenkét ...

A legtöbbeknél egy francia buldog már családtag
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Ez a kutyafajta nem véletlenül vezeti a listát, hiszen kicsi, és nincs nagy mozgásigénye. 2017-ben a francia buldogból törzskönyvezték a legtöbbet Magyarországon, derül ki a fajtatiszta kutyák tenyésztését összefogó szervezet statisztikájából. A második ...