Nem tudod kiverni a dalt a fejedből? Rágózz!

Akt.:
Nem tudod kiverni a dalt a fejedből? Rágózz!
A kutatók végre megoldást találtak arra a problémára, hogy egész nap ott motoszkál a fejünkben egy dal – amit általában még utálunk is.

98 fő vett részt a kísérletben, ami azt bizonyította be, hogy ha zenehallgatás közben rágózunk, akkor 33 százalékkal könnyebb utána kiverni a dallamát a fejünkből. A kutatót szerint az is elképzelhető, hogy a rágási mozdulat miatt nem is halljuk a dalt. A cselekvés hatással van a rövidtávú memóriára és a dalra való koncentrációt is csökkenti.

A két tesztelt zene szám ez volt: David Guetta – Play Hard és Maroon 5 – Payphone. Meghallgatásuk után arra kérték az alanyokat, hogy próbáljanak meg nem a zenére gondolni, és nyomjanak meg egy gombot, ha ennek ellenére mégis beugrott. A rágózó emberek sokkal kevésbé idézték fel a meghallgatott dalt.

A fejben motoszkáló dal nagyon régi jelenség, az első feljegyzések a 19. században születtek. Ráadásul nagyon gyakori is, a megkérdezettek 92 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt héten is ott kísértett a fejében egy dal. Az zene felszínre törését általában valamilyen érzelmi löket hozza elő (amit ahhoz a számhoz kötünk), de előhívhatja valamilyen vizuális élmény is.