Nem tudni, mikor zár be a “Lipótmező”

Szinte biztos, hogy április 1-je után is fogadnak még betegeket az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI). Az egészségügyi miniszter által bezárásra illetve költözésre ítélt intézmény betegeit, dolgozóit egyelőre nem tudják átvenni ugyanis a kijelölt kórházak.

Nagy Zoltán főigazgató elmondta: várhatóan július 1-ig, de nem elképzelhetetlen, hogy még december 31-ig helyén marad a kórház.

Az OPNI-ban most 849 ágyon ápolnak beteget, de a 6 intézményben, ahova át kellene költözniük, összesen 580 ágyat jelölt csak ki az egészségügyi miniszter. Ráadásul van olyan kijelöltkórház, ahova nem is lehet annyi plusz ágyat berakni, amelyet a “lipótosok” fogadására meghatároztak.

Az országos idegsebészeti intézetben például a kijelölt 80 ágy helyett csak 50-et tudnak jelenleg befogadni. Igaz, az OPNI ígéretet kapott arra, hogy egy felépülő új szárnyépületben elhelyeznek majd plusz 30 ágyat – mondta a főigazgató.
Nagy Zoltán kritikusnak tartja azt is, hogy a több évtizede magas színvonalon dolgozó orvoscsoportok elhelyezése is bizonytalan. A befogadó kórházakban is leépítésekre számítanak, minden igazgató érthető módon a saját csapatát védi, így viszont az OPNI embereink átvétele igencsak bizonytalan – fogalmazott. Az már biztos, hogy az OPNI jelenlegi 900 dolgozója közül soknak új munkahelyet kell keresnie – tette hozzá.

6 kórházat jelöltek ki, amelynek be kell fogadnia a “Lipót” ágyait és betegeit. Ezek a Semmelweis Egyetem, az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet, az István, a János, a Nyírő Gyula valamint a kistarcsai Flór Ferenc Kórház.