Nem tudják, hol szülhetnek

Várandós kismama
Várandós kismama
Miskolc – Nem tudják, hogy hova mehetnek szülni a kismamák, kell-e fizetniük, és ha igen mennyit. A kórházak átalakítása miatt több száz terhes nőnek kell új kórházat és esetleg orvost is találnia.

Több kismama is a mentőben szült a múlt héten, mert Miskolcra kellett menniük, városukban ugyanis megszűnt a szülészet. A minisztériumban azt ígérik, júliusig bárhol szülnek, ingyenes lesz, és egyelőre az sem biztos, hogy utána pénzbe kerül majd a szülés, de ezt még vizsgálják – számolt be az RTL Klub Híradója.

Az RTL Klub Híradójának nyilatkozó egyik kismama egy hónap múlva szül. Aggódik, mert egy másik kórházba kell mennie, Szikszón ugyanis néhány napja megszűnt a szülészet. A kismama ragaszkodik az orvosához, ezért Miskolcon szül majd. A nőgyógyásza ugyanis ott kapott állást. Hozzá hasonlóan még több száz kismamának kell kórházat váltania.

“1100-1200 műtét és 650 szülés, amit az abaúji területről végeznénk. Ezeknek a betegeknek most Miskolcra kell menniük” – mondta Tiba Sándor, a szikszói kórház igazgatója az RTL Klub Híradójának.

Miskolcon már várják a kismamákat, de még ott is sok a bizonytalanság. Pontosan nehéz megmondani, hogy ez az átszervezés mivel jár – ezt Berkő Péter, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főorvosa mondta el.

A minisztérium államtitkára azt mondja, egy rendeletmódosítás miatt rugalmasabb lett a terhesek ellátása.

A kismamát felvevő kórház köteles fogadni az ellátó orvost annak érdekében, hogy lefolytathassa a szülést. A kismama viheti magával az orvost – mondta Baraczka Mariann, az Egészségügyi Minisztérium szakállamtitkára az RTL Klub Híradójának.

Júliusig bárhol ingyen szülhetnek a kismamák, és addig akkor sem kell fizetni, ha a választott orvos szabadidejében bejön a szüléshez. A tervek szerint július elején a tapasztalatok alapján ismét módosítják a szülések levezetésére vonatkozó szabályokat.