Nem tudják fogadni a Lipót betegeit – Magyar Nemzet

Bár az emberi jogi ombudsman figyelemezetett az alkotmányos jogok megsértésre, továbbra is folyik az Országos Pszichiátriai és Neurológia Intézet (OPNI) kiürítése: jelenleg már csak 500 beteget ápolnak az intézményben – korábban 849 ágyon folyt a gyógyítás. A Magyar Nemzet úgy tudja, a vezetés tárgyalásokat kezdett a szociális tárcával a súlyos elmebajban szenvedő, bizonytalan családi hátterű betegek ellátásáról: őket állami támogatással az ország szociális otthonaiban helyznék el. Ezt a szakemberek – mivel ön-és közveszélyes emberekről is szó lehet – nem tartják megfelelő megoldásnak.

Egyelőre sem a Heim Pál Gyermekkórház, sem a Semmelweis Klinika, sem pedig az stroke-betegek ellátására kijelölt Amerikai úti idegsebészet sem képes fogadni a megszüntetésre ítélt Lipótmező helyett pácienseket. Az országban egyedülálló gyermekpszichiátria, valamint a világ élvonalában számon tartott stroke osztály ezért még decemberig maradhat a Lipóton.

A Magyar Nemzet értesülése szerint az igazi gondok szeptembertől várhatók: kétséges, hogy a december végéig megmaradó osztályokat miből, és hogyan fogják például fűteni.

A lap úgy tudja a csaknem 350 főből 178 dolgozót bocsátanak el, közülük 30 orvos, 30 pedig egyéb diplomás.