Nem tud lemondani a Békés megyei önkormányzat a gyulai kastély használatáról

Lemondana a gyulai Almássy kastély ingyenes használatáról a Békés megyei önkormányzat, de nem tud. A fürdőváros belvárosában több éve üresen álló épület állami tulajdon, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kezeli. A gyulai önkormányzatnak több elképzelése is van a hasznosítására, de amíg nem jutnak hozzá a használati joghoz, semmibe sem tudnak belekezdeni. A nemzeti vagyonkezelő egy éve nem járul hozzá a használati jog átadásához, a megyei önkormányzat szerint indokolatlanul.

A megyei önkormányzat egy éve döntött arról, hogy lemond a használatról, és a kastélyt átadja a gyulai önkormányzatnak, eddig azonban a tulajdonos részéről semmi sem történt. Hiába kérték, nem járultak hozzá a használati jog átadásához, nem tudják, miért – mondta a Független Hírügynökségnek Farkas Zoltán, a Békés megyei önkormányzat alelnöke. Hozzátette: sajnálják, hogy eddig semmi sem történt, mert ahogy telik az idő, az üresen álló kastély állapota egyre romlik.

A megyei önkormányzat legutóbbi ülésére részletes beszámolót kért a Békés megyei, állami tulajdonban lévő és a vagyonkezelőhöz tartozó ingatlanok állapotáról valamint arról, hogy a nemzeti vagyonkezelő milyen munkát végzett azokon. A beszámolóban a gyulai Almássy kastélyról csak annyi szerepel, hogy elkészítik az ingatlan geodéziai és parkrendezési terveit.