Nem tornádó, csak egy szelíd tuba volt Miskolc határában

Akt.:
Nem tornádó, csak egy szelíd tuba volt Miskolc határában
© Fotó: V. Gergő
Miskolc – Sály és Kisgyőr felett pattant ki a csütörtökön észlelt forgószél.

Felhőtölcsért láttak olvasóink csütörtökön este Miskolc környékén. Volt, aki fotót is küldött a jelenségről, mások pedig arról számoltak be, hogy félnek, hiszen tudják, hogy a tornádók hatalmas károkat tudnak okozni.

Allaga Tamást, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusát kérdeztük, kell-e félnünk a hasonló jelenségektől. Mint mondta, a csütörtökön észlelt felhőtölcsér úgynevezett tuba volt, ami abban különbözik a tornádótól, hogy nem ér le a földig. Ezért nem is tud olyan károkat okozni, mint a tornádó.

Jelezte: a Kárpát-medencében nem jellemző a tubák és a tornádók kialakulása, de azért nyári időszakban néha előfordul. Évente 10 körül van a számuk. Ezek erőssége persze a amerikai tornádókhoz képest elenyésző. Nálunk komoly károkat nem okoznak, de ha lakott terület fölött alakulnak ki, akkor a háztetőket azért megbonthatja.

Nem volt veszélyes

Allaga Tamás elmondta azt is, a csütörtökön, megyénkben észlelt tuba kialakulásához az járulhatott hozzá, hogy abban az időben különböző irányból fújtak a szelek. Miskolctól nyugatra északi irányból fújt, attól keletre viszont déli irányból. Ilyen helyzetekben, ha zivatarok is kialakulnak, azon belül kisebb forgószelek is létrejöhetnek.

– Amikor ilyen módon keletkezik a tuba vagy a tornádó, mindig szelídebb, mint amikor szupercellákhoz kötődve születik. Ez inkább szemet gyönyörködtető volt, de nem veszélyes, fogalmazott a meteorológus.

Hozzátette: a csütörtöki tuba nem sokat haladt, egy keveset délnyugatról északkeletre mozgott. Egyébként Sály és Kisgyőr felett pattant ki, nagyobb települést nem érintett.

– ÉM-HE –Vasgyár irányából fényképezve a Harsány közeli tuba
Miskolc - Több olvasónk is lencsevégre kapta a Miskolcról jól látható óriási tubát csütörtökön délután, a fotók alapján a természeti jelenség távolról is eléggé félelmetesnek tűnt. Csütörtök késő délután óta többen is beszámoltak arról, hogy Miskolc térségében tornádókat észleltek. Olvasónk, Kóny...

Tornádó Gelej környéken
Gelej - „Csütörtökön készítettem ezeket a képeket Gelej környékén. Az M3-as autópályán, Debrecen irányába közlekedtem, mikor feltűnt a szokatlan jelenség” - írta Olvasónk, Kónya András a fotók mellé. Fotók: Kónya András. Tornádó Miskolc határában is Fotók: Kis Zoltánné...