Nem tökéletes a spórolási recept

A visszaéléseket erősítheti a gyógyszerfelírási jogokat korlátozó rendelet. Az új szabályozás október végén lép életbe, de már többen alkalmazzák.

A módosítást követően magánorvosok által felírt gyógyszerek után nem jár a kiemelt társadalombiztosítási támogatás – olvasható a Magyar Hírlapban. A 90-100 százalékos térítés helyett csak az általános, többségében 50-70 százalékos tb támogatásra számíthatnak azok, akiknek magánorvos írja fel a medicinát. A rendelet július elsején lépett hatályba, és október végétől kell felbontani az ezzel ellentétes vényírási szerződéseket. Jónéhány magánorvos azonban már e szerint írja fel a orvosságokat, mert szerintük nem egyértelmű a hatálybalépés dátuma. Így akarják elkerülni a későbbi esetleges számonkéréseket.

A rendelet az Orvosi és Egészségügyi Vállalkozások Országos Szervezete szerint diszkriminálja a magánorvosokat és betegeiket, ráadásul a támogatás annak jár, aki fizeti a járulékot, függetlenül attól, ki írja a receptet. A módosítás többek szerint a visszaélések számát növelheti. A legtöbb magánorvos ugyanis kórházi alkalmazott is, ezért a kiemelt támogatáshoz elég, ha utóbbi minőségében írja fel a medicinát. Ehhez a betegnek nem is kell minden esetben a kórházba mennie, elég, ha orvosa felviszi a kórházi számítógépbe.