Nem tetszik a lengyel elnöknek, hogy a kormányfõt hívták meg a katyñi emlékezésre – õ is megy

Kijelentette a lengyel elnök csütörtökön, hogy õ is részt kíván venni a katyñi ((katinyi) vérengzés 70-ik évfordulójának emlékezõ eseményén Oroszországban. Lech Kaczynski ((Lek Kacsinszki)) annak kapcsán mondta ezt, hogy szerdán történelmi jelentõségû meghívót kapott az eseményre a lengyel kormányfõ Moszkvából.

“Örülök, hogy a kormányfõ ott lesz. De Lengyelország legfõbb képviselõje az államfõ, ezért én is ott leszek. Remélem, kapok orosz vízumot.”- mondta a lengyel PAP hírügynökség jelentése szerint Kaczynski.

Közös politikai gyökereik ellenére Kaczynski és Donald Tusk között régóta rossz a viszony, ami a lengyel média még romolhat, mivel a friss közvélemény kutatási eredmények szerint a kormányfõ könnyen megverhetné Lech Kaczynskit az õszi elnökválasztásokon. Tusk szerdán kapott hivatalos meghívót Vlagyimir Putyin orosz kormányfõtõl, aki közös megemlékezésre invitálta lengyel kollegáját áprilisban a nyugat-oroszországi Katyñ erdejébe.

70 évvel ezelõtt Sztálin titkosrendõrsége, az NKVD több mint 22 ezer lengyellel végzett, miután az 1939-es Molotov-Ribbentrop paktummal a két diktatúra felosztotta Lengyelországot. A tömeggyilkosságot a SZK(b)P Politikai Bizottsága által 1940. március 5-én hozott döntés alapján hajtotta végre az NKVD a Szovjetunió területén lévõ hadifogolytáborokban raboskodó lengyel (részben tartalékos) tisztek és fõtisztek ellen. A tömeggyilkosságok indítéka az volt, hogy a lengyel tisztikar volt az értelmiség gerince, így a vérengzés az értelmiség lefejezését, az esetleges ellenállás megtörését szolgálta.

Az áldozatokat a Szmolenszk melletti Katyñ-ban, a Tver melletti Mjednojében és a Harkov elõvárosát képezõ Pjaticsaki erdeiben ásott tömegsírokban hantolták el. Mind a gyilkosságokat, mind pedig az áldozatok eltüntetését nagy titokban végezték, de a németek már 1943-ban felfedezték az elsõ tömegsírokat a megszállt területeken, Katyñ erdeiben. Késõbb, miután a Vörös Hadsereg visszafoglalta a területet, õk is kihantolták a sírokat, és a nácikra fogták a gyilkosságokat.

A lengyel parlament 2007-es döntése alapján április 13-a a Katyñi Bûntény Áldozatainak Emléknapja. 1989 óta minden évben elmentek a lengyel vezetõk Katyñ-ba, Kaczynski is 2007-ben, de ezek a látogatások nem hivatalosak voltak. A mostani történelmi meghívás hivatalossá teszi a megemlékezést, és a két ország viszonyán is javíthat. A javulásnak azonban nem tesz jót, hogy az orosz igazságügyi szervek az elmúlt években rendre elutasították azt a lengyel kérést, hogy indítsanak hivatalos orosz vizsgálatot a mészárlás ügyében.