Nem tetszett a kutyás hasonlat a tanároknak

Akt.:
Nem tetszett a kutyás hasonlat a tanároknak
Miskolc – A pedagógusok ne lázadozzanak, mondta a miniszter. Az ügyvivő levélben válaszolt.

Levelet írt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének regionális és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei ügyvivője. Az érdekvédőt az késztette levélírásra, hogy Lázár János múlt heti sajtótájékoztatóján azt mondta: nem csóválhatja a farok a kutyát, így a tanárok se lázadozzanak a Klik ellen. A miniszter hozzátette: minden pedagógusnak tudomásul kell vennie, hogy a Klik (Klebelsberg Intézményfenntartó Központ) a munkaadója, ezért semmi oka nincs, hogy a dolgozók megválasszák, ki legyen a munkaadójuk.

A miniszter mindezt azért mondta, mert a PDSZ B.-A.-Z. megyei választmánya demonstrációt szervezett múlt hét csütörtökön a Klik Miskolci Tankerületének épülete előtt a kormány oktatáspolitikája ellen.

Közszolga

Szűcs Tamás a következőket írja a miniszternek címzett levelében:

„Ön a 2015. december 10-én tartott sajtótájékoztatón azzal a közismert mondással, miszerint: »Nehogy már a farok csóválja a kutyát!« (másképpen a »nyúl vigye a puskát«), ezzel a mondással ön azt állította, hogy azok a borsodi tanárok, akik a jelenlegi oktatáspolitika és a KLIK ellen demonstráltak, szerep­zavarban vannak, mert a munkáltatójuk ellen léptek fel.
Meglátásom szerint önnek abban az esetben lenne némi igaza, ha egy magáncég alkalmazottaiként egy magáncég ellen tiltakoztunk volna. A helyzet azonban más: a KLIK a köz intézménye, a tanárok ennek a köznek az alkalmazottai és ön nem egy ország tulajdonosa, hanem minisztere, azaz első számú, igen fontos feladatokat ellátó közszolgája”.

Szűcs Tamás az Észak-Magyarországnak elmondta: a levéltől egyébként nem sokat remél, de megírását szükségesnek érezte, mert a miniszter szavai arrogánsak voltak, és a megyei választmány által szervezett demonstráció kapcsán hangzottak el.

ÉM-HE


”A víz az úr”

A PDSZ elnöke, Mendrey László sajtó­közleményben reagált Lázár János szavaira:

„Lázár miniszter őszinte ember. Nyers és brutális nyíltsággal szólja le azokat a pedagógusokat (szól be nekik), akik – nem magukért, hanem – hazánk közoktatásáért emelnek szót. Azokat, akik a minden pénzt elnyelő, a normális működést lehetetlenné tevő gólem – a KLIK – és a minden eredményt tönkretevő brutális oktatási centralizáció ellen demonstrálnak. Alapvető szabadságjogokat megkérdőjelező kijelentése a kutyáról és annak farkáról, érzéketlen, cinikus és átgondolatlan. Olyan jelenség, melyben a »farok csóválja a kutyát«, nincs. Ellenben, az »azért a víz az úr« gyakorlata – napi praktikum. Illő megtanulni, hasznos megjegyezni!”„Mindennap rettegve megyünk be az iskolába”

Miskolc – A pedagógusok szerint a jelenlegi rendszer megfojtja a mindennapi munkát. tovább »