Nem tervezi a hazatérést Milosevics özvegye

Nem tervezi a hazatérést Mirjana Markovics, a néhai Slobodan Milosevics jugoszláv elnök özvegye. A jelenleg Moszkvában tartózkodó nõt Szerbiában egyebek mellett gyilkosság miatt körözik.

Az Alo címû újságnak sikerült elérnie Mirjana Markovicsot, aki most Oroszországban, “egy meg nem nevezett moszkvai helyen” él. “Nem gondolkodom a hazatérésen” – mondta az özvegy, aki elmondta, hogy persze hiányzik neki a szülõföldje, az ottani élete és Marija lánya. Ha hazatérne, valószínûleg azonnal õrizetbe vennék. Szerbiában ugyanis letartóztatási parancsot adtak ki ellene hatalommal való visszaélés, csempészet és gyilkosság vádjával.

Az ügyészség szerint Markovicsnak köze volt Ivan Sztambolics egykori elnök 2000 augusztusában történt meggyilkolásához. Az özvegy és fia, Marko Milosevics ellen 2007 júniusában cigarettacsempész-hálózat mûködtetése miatt is kiadtak nemzetközi körözést. Mindketten politikai menedékjogot kaptak Oroszországtól 2008 februárjában.

Férje, Szlobodan Milosevics 2006-ban halt meg hágai börtöncellájában, miután a Nemzetközi Bíróság perbe fogta a kilencvenes évek dél-szláv háborúiban elkövetett népírtás, emberiesség ellen elkövetett bûntettek és háborús bûnök vádjával.