Nem távozik a felfüggesztett román államfő – népszavazás dönt a sorsáról

Nem mond le tisztségéről a román államelnök, annak ellenére, hogy néhány napja még úgy nyilatkozott: felfüggesztése esetén önként távozik posztjáról. Traian Basescu (Tráján Bászeszku) azt is közölte, indul a három hónap múlva esedékes előrehozott elnökválasztáson. Basescu felfüggesztését pénteken hagyta jóvá a román alkotmánybíróság.

Basescu azt mondta, azért változtatta meg korábbi döntését, mert világossá vált számára,hogy felfüggesztése egy folyamat része, amelynek végén végérvényesen ki akarják szorítani a politikai életből. Basescu bejelentette: vállalja az alkotmány által előírt népszavazást. A román alaptörvény szerint az államelnök felfüggesztése esetén a kormánynak 30 napon belül népszavazást kell kiírnia a felfüggesztést kimondó parlamenti szavazás eredményének megerősítésére vagy elvetésére.

A román elnököt azt követően függesztették fel, hogy az ellenzék megvádolta: nem látja el a pártok közötti közvetítői szerepét, politikai nyomásgyakorlásra használja a hírszerző szolgálatokat. Szemére vetették, hogy törvénytelen rendszert épített ki. Ez utóbbit az államfő egy televíziós műsorban elhangzott kijelentésével támasztják alá, miszerint a szociáldemokratákat ő utalta az ellenzék soraiba. A 2004-es választások után ugyanis Calin Popescu Tariceanut (Kolin Popeszku Töricsánu) kérte fel kormányalakításra, holott a Szociáldemokrata Párt és az akkor még Román Humanista Párt elnevezésű alakulat – a jelenlegi Konzervatív Párt – szövetsége kapta a legtöbb szavazatot.

Közben pénteken Nicolae Vacaroiu (Vököroju) vette át ideiglenesen az államfői tisztséget.
A 64 éves közgazdász átmeneti elnökként behatárolt jogkörrel rendelkezik. Nem oszlathatja fel a parlamentet és nem kezdeményezhet népszavazást.