Nem tartja vétkesnek magát a melaminos mogyorót forgalmzó cég vezetője

Nem hibáztak – ezt állítja a melaminnal szennyezett kínai mogyoró magyarországi forgalmazója. A cég tavaly óta 66 ezer zacskónyit értékesített ebből a termékből. A melaminnal szennyezett kínai sajtos mogyorót az élelmiszerbiztonsági szakemberek még szeptember végén egy debreceni üzletben találták, egy szúrópróbaszerű ellenőrzésen. A vizsgálat után szerdára kiderült, hogy a termékben a megengedettnél nyolcszor több melamin van.

Október 6-án lejárt a chipsszel bevont kínai mogyoró szavatossága, ezért a lejárat előtt még olcsóbban is adták a terméket – mondta a Független Hírügynökségnek Csörgő István, a forgalmazó cég vezetője. Azt állítja: minden engedélyük megvan, és a mogyorót valószínűleg nem vizsgálták melaminra korábban. Ő sem gondolta volna, hogy tejporon kívül chipsszel bevont mogyoróba is kerülhet ilyen anyag – tette hozzá.

A mogyoró egy szúrópróbaszerű ellenőrzésen akadt fenn a rostán egy debreceni üzletben, még szeptember végén. A termék vizsgálata után kiderült, hogy a megengedettnél nyolcszor több melamint tartalmaz. Az élelmiszerbiztonsági ellenőrök ezután jutottak el forgalmazóhoz, és annak balmazújvárosi telepére, de ott már nem sok árut tudtak zárolni, mert a forgalmazó szerint mindössze 32 zacskó maradt náluk. Az ellenőrök most azon dolgoznak, hogy kiderítsék: mennyi szennyezett termék került az üzletekbe. Már az Európai Unió élelmiszerbiztonsági riasztási rendszerét is értesítették a szennyzett mogyoróról.

Melamint tartalmazó tejkészítmények miatt négy csecsemő vesztette életét Kínában, és mintegy 53 ezer gyermek betegedett meg az eddigi adatok szerint.