Nem tárgyalta a parlament a gumilövedékek betiltását

Nem sikerült elérniük fideszes képviselőknek, hogy még az ünnepek előtt szavazzon a parlament a gumilövedék betiltásáról. A kormánypárti képviselők csak később foglalkoznának a rendőrségi törvény módosításával és az eddigi nyilatkozatok alapján úgy tűnik, legfeljebb finomításokat támogatnának, a gumilövedék teljes betiltását nem.

Hétfőn ismét szó volt az Országgyűlésben a gumilövedékekről. A fideszes Balog Zoltán, képviselőtársaival együtt azt szerette volna elérni, hogy még március 15-e előtt foglalkozzon a parlament a rendőrségi törvény módosításával és tiltsa meg a rendőröknek a gumilövedékek használatát. “Van az úgy, hogy az ember kap egy második esélyt” – mondta Balog Zoltán, hozzátéve, hogy a kormány szerinte, úgy tudja jóvátenni az őszi “brutális eseményeket”, ha még csütörtök előtt betiltja a gumilövedékek használatát.

Balog Zoltán parlamenti felszólalása közben fotókat is kiosztott képviselőtársainak, amelyen egy olyan ember volt látható, akire ősszel 16 gumilövedéket lőttek a rendőrök. Az ellenzéki képviselő szerint a gumilövedékek használatával kapcsolatos kérdés túl kell hogy mutasson a pártpolitikai érdekeken, ezért nem vet jó fényt a képviselőkre, ha nem képesek ezen felülemelkedni.
Balog Zoltán felszólalása alatt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Kuncze Gáborral, az SZDSZ elnökével az ülésterem közepén állva beszélgetett, ezért Balog Zoltán hangosan felszólította arra, hogy figyeljen mondandójára, az ugyanis szerinte a kormányfőt is érinti. Az még Napóleonnak sem ment, hogy egyszerre több dologra figyeljen – tette hozzá az ellenzéki képviselő.

A szocialista Vadai Ágnes a fideszes felszólalásra reagálva elmondta: az MSZP a rendőrségi és a gyülekezési törvény átfogó átalakítását szeretné, de nem így “kutyafuttásban”. Vadai Ágnes kitért arra is, hogy az ellenzéknek mindig valamilyen nemzeti ünnep előtt jut eszébe a törvénymódosítás, illetve emlékeztetett arra, hogy ősszel 300 rendőr is megsérült, ők mégsem szerepelnek a Fidesz által kiosztott felvételeken.

Az SZDSZ-es Gusztos Péter szerint nem emberjogi kérdés a gumilövedékek használata és úgy gondolja, hogy valóban történtek jogellenes lépések az őszi zavargások idején, amiknek következménye kell hogy legyen, de nem lehet az a megoldás, hogy egy az egyben betiltják a gumilövedékek használatát.

Az Országgyűlés végül 140 igen, 188 nem szavazat és 1 tartózkodás mellett nem vette tárgysorozatába a rendőrségi törvény módosítását, így csütörtökig már biztosan nem lesz betiltva a gumilövedékek használata.