Nem tárgyal a WikiLeaks alapítójával az amerikai külügyminisztérium

Elutasította a bizalmas amerikai iratok nyilvánosságra hozataláról szóló párbeszédet az Egyesült Államok a WikiLeaks-szel, mondván a weboldal törvényt sért, ha megjelenteti a dokumentumokat. A washingtoni külügyminisztérium a honlap alapítójának, Julian Assange-nek írt levelében egyben azt is közölte, hogy ha nyilvánosságra kerülnek az iratok, az “számtalan ártatlan személy” életét sodorja veszélybe.

Az Assange ügyvédje által nyilvánosságra hozott levél szerint a külügyminisztérium nem hajlandó egyeztetni az “illegálisan szerzett amerikai kormányzati anyagok további terjesztéséről”. A Harold Koh, a minisztérium jogi tanácsadója által aláírt levélben a tárca azt is leszögezte, hogy “amíg a WikiLeaks birtokolja az anyagokat, addig fennáll a törvénysértés”.

Amerikai diplomaták szerint a honlap alapítója pénteken küldött levelet a washingtoni külügyminisztériumnak, amelyben Assange információkat kért azokról a személyekről, akik élete veszélybe kerülhet a WikiLeaks akciói miatt. A minisztérium a levél további részleteiről nem közölt információt, ám Assange javaslatát a párbeszédre elutasította.

Harold Koh szerint egyébként a honlapra feltenni szándékozott dokumentumok “mélyen aggasztóak”, és állítása szerint “számtalan ártatlan személy” életét sodorhatják veszélybe, közte újságírókét, bloggerekét, emberi jogi aktivistákét és katonákét. Mint hozzátette: a nyilvánosságra hozatal jelenleg is folyó, terroristák elleni katonai műveletek sikerét is kockára teszi, és veszélyezteti az országok közötti együttműködést.

Az owni.fr független francia weboldal információi szerint a dokumentumokat közép-európai idő szerint vasárnap este fél tízkor tervezik nyilvánosságra hozni.