Nem támogatja az önkormányzati képviselők csökkentését az LMP

Nem támogatja az önkormányzati rendszer átalakítását célzó törvényjavaslatot az LMP – jelentette ki Ivády Gábor, a párt országgyűlési képviselője pénteken.

A politikus szerint ugyanis téves az az elképzelés, hogy erre széles társadalmi igény lenne, vagy jelentős költségmegtakarítással járna. Utóbbira példaként említette Ivád települést – amelynek egyébként polgármestere – ahol a javaslat szerint a képviselőtestület létszámarányosan 6-ról 5 főre csökkenne – ezzel pedig 23 ezer forintot spórolnának.


Ivády Gábor elmondta azt is, hogy az LMP számos módosító indítványt nyújtott be a javaslathoz. Ezek egy része arról szól, hogy egyáltalán ne, vagy lényegesen kisebb mértékben csökkentsék csak a képviselőtestületek létszámát. A párt azt is megoldásnak tartaná, ha meghosszabbítanák a jelenlegi képviselők mandátumát két évvel és annyi idő alatt közös egyeztetéseken dolgoznák ki a megfelelő javaslatot.

A Fidesz-KDNP hétfőn benyújtott javaslata létszámarányos módon csökkentené a helyi önkormányzatok és a megyei, illetve fővárosi közgyűlés képviselőinek számát. A törvénymódosítás már a 2010-es önkormányzati választásokon életbe lépne a kormányoldal tervei szerint.
– Független Hírügynökség –