Nem támadják meg a Gyulai Húskombinát részvényesei a felszámolási határozatot

Akt.:
Békéscsaba, 2012. október 26., péntek (MTI) – Nem támadják meg a társaság felszámolásáról szóló bírósági határozatot a Gyulai Húskombinát Zrt. részvényesei és lemondanak a 15 napon belül érvényesíthető fellebbezési jogról. Az igazgatóság javaslatát pénteken ellenszavazat nélkül szavazták meg a részvényesek a rendkívüli közgyűlésen – jelentette be a társaság vezérigazgatója a közgyűlést követő sajtótájékoztatón Gyulán.

Ruck János az MTI kérdésére elmondta: a közgyűlést követően a Gyulai Törvényszékhez személyesen juttatta el a társaság lemondó nyilatkozatát a fellebbezési jogról, és ezzel a lépéssel jogerőre emelkedett a törvényszéknek a Gyulai Húskombinát felszámolási eljárásról szóló, október 16-án hozott határozata. A társaságnál a felszámolási eljárás napokon belül elkezdődik – tette hozzá.

A Gyulai Húskombinát részvényeinek 96 százalékát a nádudvari HAGE-NAGISZ Mezőgazdasági Vállalkozói Csoport jegyzi, 4 százalék önkormányzatok és kisrészvényesek tulajdonában van.

A Gyulai Törvényszék a felszámolásról szóló határozatában a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft.-t jelölte ki felszámolónak, a felszámolás ideje alatt az dönt a cég ügyeiről – jelezte Ruck János, aki felhívta a figyelmet arra: a felszámolón múlik, hogy működteti-e tovább a húsgyárat.

A vezérigazgató megfogalmazása szerint jelenleg minden észérv a további üzemeltetés mellett szól, a hazai és a külföldi megrendelők ragaszkodnak a gyulai termékekhez, erről az elmúlt napokban számos visszajelzés érkezett. A további üzemeltetés mellett szól a cég 144 éves múltja, a gyulai kolbász hírneve, a kiemelt stratégiai vállalati státusz és nem utolsó sorban az, hogy a gyulai kolbász bejegyzett földrajzi oltalom alatt áll, csak Gyula város közigazgatási területén belül gyártható.

A hitelező bankok zárolták a társaság számláit, a felszámolással megváltozik a helyzet, a felszámoló nyithat új számlát, az ide befolyt árbevételt lehet termelésre fordítani – mondta Ruck János, hozzátéve: a cégnek jelenleg több mint négyszáz millió forint értékű, még ki nem fizetett áru után lesz árbevétele és a raktárakban hasonló értékű árukészlete van.

A társaság vagyona meghaladja az ötmilliárd forintot, a szállítói tartozások összege 1,9 milliárd forint, ebből a HAGE-NAGISZ vállalkozói csoporton belüli összeg 1,3 milliárd forint. A társaság hiteleinek összege hárommilliárd forint, ebből a beruházási hitelek aránya mintegy hatvan százalékot képvisel – fűzte hozzá a vezérigazgató.

A társaságnak két húsboltja üzemel Békéscsabán és Gyulán, az üzletek árbevételeiből két napra alapanyagot tudtak vásárolni, így szombaton és hétfőn a kolbász- és a májasüzem is dolgozik, mintegy kétszáz fővel – közölte Ruck János.

– MTI –


Leállhat a termelés a Gyulai Húskombinátban a jövő héten

A termelést a cég nem tudja finanszírozni, a számlavezető bankok zárolták a kifizetéseket – tájékoztatta munkásgyűlésen a dolgozókat a húskombinátban kialakult helyzetről Ruck János vezérigazgató. tovább »