Nem találják a rendbontókat – Magyar Hírlap

Két héttel a március 15-i zavargások után egyetlen rendbontót sem állított elő a Budapesti Rendőr-főkapitányság különleges nyomozócsoportja. Az egység kizárólagos feladata az engedély nélkül tartott demonstrációkról készült videófelvételek áttekintése és értékelése, s ezek alapján a rendbontók azonosítása és felkutatása. A lap úgy tudja, mintegy negyvenórányi felvételt kell kockáról kockára elemezni. Nehezíti a munkát, hogy az […]

Két héttel a március 15-i zavargások után egyetlen rendbontót sem állított elő a Budapesti Rendőr-főkapitányság különleges nyomozócsoportja. Az egység kizárólagos feladata az engedély nélkül tartott demonstrációkról készült videófelvételek áttekintése és értékelése, s ezek alapján a rendbontók azonosítása és felkutatása. A lap úgy tudja, mintegy negyvenórányi felvételt kell kockáról kockára elemezni.
Nehezíti a munkát, hogy az agresszívabb tüntetők láthatón felkészültek az összecsapásokra és arra is, hogy a rendőrség képrögzítő eszközöket használhat majd. Szinte mindegyikük eltakarta az arcát sállal, maszkkal, kapucnival, sokan gázmaszkot viseltek. Ezért a rendőrök főként azokat a kora délutáni felvételeket elemzik, amikor még maszk nélkül demonstráltak, s ezekből a felvételekből próbálják kiszűrni – ruházatuk alapján – a később már álarcban randalírozókat. Március 15. éjszakáján ötvenhat embert állítottak elő, köztük hat nőt. Tizenkét rendbontót bűncselekmény, a többieket szabálysértés elkövetésével gyanúsítják.
A rendőrség összegzése szerint a zavargók tizenhét szemeteskukát, két szemeteskonténert, tizenhárom padot, két kirakatot és három telefonfülkét rongáltak meg. Csak az utóbbiak pótlása több mint kétmillió forintba került.