Nem tájékoztatta partnerét, hogy AIDS-vírushordozó

A kanadai rendőrség eljárást indított egy 26 éves nő ellen, mert alapos a gyanú, hogy nem tájékoztatta alkalmi szexuális partnerét arról, hogy 2003 óta HIV-fertőzött. A hamiltoni rendőrség nyomozásvezetője csütörtökön azt közölte, hogy beszerzik a nő összes egészségügyi papírját és addig is állandó rendőri felügyelet alá helyezik.

Robin Lee StClair-nél ((robinlí szeenkler)) 2003-ban állapították meg, hogy hordozója annak a vírusnak, amely AIDS-t okozhat. Ő maga tünetmentes, de másokat megfertőzhet.

A nyomoző szerint a nő nem rosszindulatú, hanem “bűnösen hanyag”, vagyis egyszerűen nem törődik azzal, hogy partnereit tájékoztassa arról, hogy vírushordozó. Több kanadai nagyvárosban is közismert arról, hogy bárokban csellengve alkalmi szexpartnereket keres.

Nemrég egy torontói orvos, egy hasonló ügy bírósági perében tanúskodva azt szorgalmazta, hogy készítsenek az egész országra kiterjedő, kötelező AIDS-szűrést, mert szerinte “sokezren” fertőződhettek már meg a gyógyíthatatlan kórral úgy, hogy nem is tudnak róla. Brian Cornelson doktor szerint egy HIV-pozitív személlyel folytatott nemi érintkezésnél 1-3 százalék az esély arra, hogy a partner is megfertőződik.

Kanadában a HIV-pozitív személyek kötelesek e tényről tájékoztatni szexuális partnerüket. Ellenkező esetben akár több év börtönre is ítélhetik őket.