Nem szivárogtak be neonácik az osztrák terrorelhárításba a hatóságok szerint

Tagadják az osztrák hatóságok, hogy neonácik szivárogtak be a szövetségi alkotmányvédő és terrorelhárító hivatal soraiba.

A hétfői, bécsi sajtókonferencián tett bejelentés apropója az volt, az osztrák médiában megjelentek hírek szerint át kellett helyezni egy ügynököt, miután a fiáról kiderült, hogy kapcsolatba hozható egy neonáci honlappal.

A rendőri vezetők azt elismerték hétfőn, hogy régóta megfigyelés alatt tartják az alpen-donau.info nevű portált. Viszont nem voltak hajlandók megmondani, hogy miért kellett elmozdítani posztjáról, majd áthelyezni a szövetségi alkotmányvédő és terrorelhárító hivatal (BVT) egyik fontos ügynökét.

Az osztrák média rendőrségi forrásokra hivatkozva közölte: az ügynök áthelyezésének oka az volt, hogy információ kiszivárogtatási kockázatot jelenthetett. A megfigyelt neonáci portál azt állította, hogy a kiszivárogtatás tény. Az ügynök fia rajta van azon a 17 nevet tartalmazó listán, amit egy parlamenti bizottság állított össze, és küldött el a belügyminisztériumnak.

A belügyi szóvivő, Rudolf Gollia az AFP megkeresésére csak annyit közölt, hogy “ronthat az antiterrorista hivatal tekintélyén a neonácikkal összekapcsolható családi viszony”. Azt is elmondta, hogy az ügynök, akinek nevét nem hozták nyilvánosságra, nem kapott fegyelmi büntetést.

Az AFP-nak azt mondta egy név nélkül nyilatkozó osztrák rendőri forrás, hogy “elszigetelt esetről van szó, a hatóságok ugyanis nagyon éberek az 1990-es évek botrányai óta. Az alpen-donau.info nevű portál az osztrák joghatóságon kívül esik, mivel az Egyesül Államokban regisztrálták, és a szerver is ott van.
– Független HÍrügynökség –