,,Nem szerencsés dolog egy elemet kiragadni”

,,Nem szerencsés dolog egy elemet kiragadni”
Sátoraljaújhely – Dr. Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter nem zárkózik el a törvény felülvizsgálata elől.

Dr. Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter is részt vett a Sátoraljaújhelyi Börtönmúzeum avató ünnepségén. Az ünnepség után rövid interjút adott lapunknak.

ÉM: – Folyamatosan zajlik a vita a rendőrök által használt gumilövedékekről a parlamenti pártok között. Az Országgyűlés egyelőre támogatottság híján nem tárgyalja a fideszes módosító javaslatot, amely megtiltaná a rendőröknek a gumilövedékek használatát. Önnek mi az álláspontja ebben a kérdésben?

Dr. Petrétei József: – Jelenleg úgynevezett kétharmados törvény rendelkezik arról, hogy bizonyos esetekben a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően milyen kényszerítő eszközök állnak a rendőrség rendelkezésére és azokat milyen mértékben használhatják szükség esetén. Azzal teljes mértékben egyetértek, hogy vizsgáljuk meg, mely kényszerítő eszközöket lenne szükséges ebből a törvényből kivenni és azokat milyen más eszközzel, eszközökkel helyettesítsük. Nem szerencsés dolog azonban egy elemet kiragadni az összes többi közül, mert ha ez megvalósul, akkor az összes többi kényszerítő eszköz kivételét is javasolhatnák és akkor előbb-utóbb eszköztelenné válna a rendőrség. Véleményem szerint az év második felében kellene erre visszatérnie az Országgyűlésnek, természetesen úgy, hogy hosszas és alapos szakmai munka készítse elő az esetleges módosító javaslatot. Még egyszer hangsúlyozni szeretném azonban, hogy ehhez összpárti megegyezésre van szükség, ez a törvényalkotók felelőssége.

ÉM: A március 15-i nemzeti ünnepen milyen szerepet vállal majd miniszterként a esetleges rendfenntartásban?

Dr. Petrétei József: – A jogszabályokban számomra előírt kötelezettségeimnek megfelelően fogok csak eljárni, és természetesen csak akkor, ha a szükség úgy hozza. Hiszem és vallom azt, hogy a rendőrség mindent el fog követni annak érdekében, hogy a nemzeti ünnepünk békés mederben maradjon. Bízom abban is, hogy a magyar állampolgárok is átérzik ennek az ünnepnek a fontosságát, ennek megfelelően ez a megemlékezés békés jelleget fog kapni és rendbontás miatt az országban sehol sem lesz szükség hatósági beavatkozásra.