Helyi közélet

2015.01.20. 10:08

Nem írhatnak, de mégis írtak

Borsod-Abaúj-Zemplén - Zűrzavarral kezdődött az idei központi írásbeli. Módosították a törvényt, aztán azt is módosították.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Zűrzavarral kezdődött az idei központi írásbeli. Módosították a törvényt, aztán azt is módosították.Országszerte nagy zűrzavart okozott, hogy sok gyerek péntek délutánig nem tudta, mehet-e felvételizni vagy sem. A miskolci gimnáziumok vezetői szerint nálunk nem volt gond, mert kevés diákot érintett a probléma.

Veres Pál, a Földes Ferenc Gimnázium igazgatója vázolta: tulajdonképpen arról van szó, hogy január 1-jén hatályba lépett a köznevelési törvény azon módosítása, miszerint ezentúl a szülő kérésére a gyerek nem ismételhet osztályt, ez alól csak az első évfolyam kivétel. A módosítás pedig azért okozott zűrzavart, mert eddig éltek a szülők azzal a lehetőséggel, hogy ha gyermeküket nem vették föl valamelyik hőn áhított gimnáziumba, akkor a következő évben újra megpróbálta a gyerek még annak árán is, ha évet kellett ismételnie. A felhívás viszont megjelent az iskolák honlapján, majd péntek délután a minisztérium újabb döntése, hogy ebben az évben mégis felvételizhetnek a „túlkoros gyerekek”, mivel a felvételi eljárás már elkezdődött. Veres Pál hozzátette: náluk a 25 év alatt egyetlen 7. osztályos diákra emlékszik, aki 6 osztályos képzésre jelentkezett. De ő is azért, mert előtte külföldön tanult, és így a szülő jónak látta, ha még egyszer járja a hetediket.

Új lehetőség

Egy másik megyénkbeli gimnáziumban megtudtuk (az igazgató kérte, nevét ne írjuk meg), a törvénymódosításra tulajdonképpen azért volt szükség, mert a szegényebb családok visszaéltek vele. Gyereküket például az általános iskolában „tartatták” 16 éves korukig, mert a középiskola anyagi áldozatot kívánt volna tőlük.

A héten lesz a pótló írásbeli, akkor kiderül, melyik diák maradt le az első írásbeliről a módosítgatások miatt, ők ugyanis új lehetőséget kapnak.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában