„Nem számít, hogy mibe kerül, csak a sír tömve legyen”

„Nem számít, hogy mibe kerül, csak a sír tömve legyen”
„Nem számít, hogy mibe kerül, csak a sír tömve legyen”

Nyíregyháza – Halottak napja előtt körülnéztünk Nyíregyházán, hogy mi a helyzet koszorú és virágfronton. A szivárványszínű művirágtól kezdve a méregdrága mécsesekig minden megtalálható, de vajon miről szól igazából ez a nap? 

Az elhunyt hozzátartozóinkról vagy egy újabb esztelen versengési mániáról?

Minden évben eljön az a nap, amikor csapatostul látogatunk ki a temetőkbe, mint a vándormadarak a melegebb égtájakra. Természetesen embere és pénztárcája válogatja, hogy ki az, aki ilyenkor egy-egy szál virággal és ki az, aki egy kazalra való koszorúval és növénnyel zarándokol a temetőbe. Erre mondhatnánk, hogy piaci társadalomban élünk, így a tehetősebbek drágább, nagyobb, szebb, és színesebb halottak napi kellékeket vesznek. Igen ám, de egyre gyakoribb az a jelenség, hogy Manyika néni is inkább megveszi a színpompás művirágot csakis azért, hogy a Gizike satnya virágait háttérbe szorítsa.

Mert ugyebár azt már megtanulhattuk, hogy az effajta ünnepek, és gyásznapok kapcsán nem a megemlékezés, hanem a külvilág felé mutatott nagyzolás, a dicsekvés számít igazán. Elég, ha arra gondolunk, hogy nők napja, anyák napja, karácsony és halottak napja is lehetne az év minden egyes napján, de akkor valószínűleg a gatyánk is rámenne a nagy vásárlások miatt. Így viszont kijelölünk napokat a szeretetre a nőkre és a halottainkra.

Kilátogatva a nyíregyházi Északi temetőhöz arra kerestük a választ, hogy a járókelők szerint a halottak napja miről szól. Egy idős hölgy szerint ez a nap már elsősorban a pénzről szól, mivel – „Aki egész évben nem jön a halotthoz, ilyenkor akarja az egész évet bepótolni”. Elmondása szerint – „Nem számít, hogy mibe kerül, csak a sír tömve legyen, hogy ne is lehessen látni”. Arra a kérdésre, hogy ez a nap mégis kikről vagy kiknek szólhat elmondta – „A külvilágnak! Elvégre a halott mit bánja már, hogy egy szál virágot vagy egy egész autóval tesznek rá?”

Az idős hölgy elárulta, hogy szerinte az effajta megnyilvánulás minden más ünnepre is érvényes – „Aki a szeretetét nem tudja másképp kifejezni, csak egy halom virággal, az nem a szeretetért teszi, hanem, hogy megmutassa, hogy ő valaki”.

A virágárusoknál egy éppen vásárló hölgyet is megkérdeztünk, aki elmondta – „Az ember lelke ilyenkor egy kicsit megnyugszik, mert sajnos én is az évben csak egyszer tudok hazajönni.” Ahogy a korábban megkérdezett hölgy elmondta, ez utóbbi is megerősítette – „Az én szemszögemből nem számít, hogy nagyobbat, szebbet vegyek vagy drágát, mert szerintem egy szál virág is ugyanazt kifejezheti”.

 Kapcsolódó cikkek:

-M. István-