Friss hírek

2010.03.11. 20:34

Bocsánatkérést követel a boszniai elnök a brit kormánytól a Ganics-ügyben

<p>Bocsánatkérést követelt csütörtökön a boszniai elnök a brit kormánytól. Harisz Szilajdzsics szerint a britek rosszul bántak a háborús bûnök elkövetésével vádolt Ejup Ganiccsal, a Bosnyák-Horvát Föderáció volt elnökével, miután március elsején õrizetbe vették õt a londoni Heathrow repülõtéren.</p>

Ganicsot egy brit bíró csütörtökön óvadék ellenében szabadlábra helyezte, ugyanakkor szigorú feltételeket szabott, hogy Ganics ne hagyhassa el az országot. A feltételek között szerepel, hogy Londonban kell laknia, és éjszaka nem hagyhatja el a lakását, amíg nem döntenek arról, hogy kiadják-e Szerbiának. A 300 ezer fontos óvadékot állítólag egy ismeretlen nõ tette le Ganicsért.

A politikus ellen két évvel ezelõtt indítottak vizsgálatot Belgrádban arra hivatkozva, hogy a boszniai háborúban másokkal együtt összeesküvést szervezett, és parancsot adott arra, hogy a bosnyák fegyveres erõk katonai kórházakat, klubhelyiségeket, katonai menetoszlopokat és sebesültszállító kocsikaravánokat támadjanak meg. Tette mindezt az után, hogy megszületett a jugoszláv hadsereg Boszniából való békés kivonulását garantáló nemzetközi egyezmény.

A Bosnyák-Horvát Föderáció volt elnöke ellen végül sebesültek és betegek ellen elkövetett háborús bûnökért, emberölésért és jogtalan harci módszerek alkalmazásáért emeltek vádat Szerbiában, amely szerdán hivatalosan is kérte Ganics kiadatását Londontól.

A boszniai elnök csütörtökön azt mondta, hogy bocsánatkérésre szólította fel David Miliband brit külügyminisztert egy londoni megbeszélésen, amelyen a Ganics-ügy volt a fõ téma.

"Felhívtam a figyelmét arra a tényre, hogy rosszul bántak Ejup Ganiccsal a március elsején történt õrizetbevétel után - mondta Londonban Harisz Szilajdzsics, aki szerint Ganicstól megtagadták a konzuli segítséget, napokig nem telefonálhatott, és orvosságot sem kapott magas vérnyomására. A boszniai elnök azt mondta, hogy a brit külügyminiszter a kiadatási kérelem miatt indokoltnak nevezte Ganics õrizetbe vételét, ugyanakkor vizsgálatot is ígért az esetleges helytelen bánásmód miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!