Nem segített sem a diéta, sem a pandapornó

Nem váltak be a pornófilmek az óriáspandáknál és még a szénhidrátmentes diéta sem segített, úgyhogy a thaiföldi Csiang Mai Állatkert vezetői a mesterséges megtermékenyítés mellett döntöttek hétfőn. Előzőleg ugyanis egy héten át hiába próbálták párzásra bírni a hat éves Suan Suant és az öt esztendős Lin Hujt.

Az állatorvosok végül kénytelenek voltak hétfőn mesterségesen megtermékenyíteni Lin Hujt, mert a nősténypanda peteérési periódusa már a végéhez közeledik. A rendkívül nehezen szaporodó óriáspandák természetes szexuális közeledését úgy próbálták elősegíteni, hogy Suan Suannak naponta többször is levetítettek egy 15 perces videófilmet, amelyen óriáspandák közösülnek.

Az ápolók ezen kívül kicsit kövérnek találták a pandafiút, ezért szénhidrát-diétára fogták. Suan Suan le is adott hét kilót, de sem ez, sem a pandapornó nem segített. Amikor ismét összezárták a három hónapig külön kifutóban tartott pandapárt, mindketten inkább a bambuszrügyeket rágcsálták és nem sokat foglalkoztak a másikkal.

Suan Suent és Lin Hujt 2003-ban adta kölcsön a thaiföldi állatkertnek a kínai állam. A szakemberek már mindenféle módszert kipróbáltak a természetes szaporodás elősegítésére, de eddig semmi sem vált be. A legújabb tervek szerint, ha a mostani mesterséges megtermékenyítés sem lesz eredményes, akkor “havaztató-gépeket” szereznek be, hogy az eredeti, magashegyi élőhelyükhöz minél hasonlóbb körülményeket teremtsenek az óriáspandáknak.

Rendkívül nehézkes szaporodásuk miatt az óriáspandák a világ legveszélyeztetettebb állatai közé tartoznak. Összesen körülbelül 1600 példányuk él vadon, valamennyi a közép-kínai hegységekben, mintegy 180-an pedig a világ különféle állatkertjeiben.