Nem repülhetett át Irán felett az iraki kormányfő

Az iráni hatóságok nem engedték át az ország légterén az iraki kormányfő Tokióba tartó gépét, közölték japán és iraki tisztségviselők vasárnap. Nuri al-Maliki az eredeti tervek szerint helyi idő szerint vasárnap délután érkezett volna a japán fővárosba. Az iráni döntést hivatalosan még nem erősítették meg.

Az iraki kormányfő és delegációja kénytelen volt leszállni Dubaiban, ahol a repülőtéren töltöttek több mint három órát. A kényszerpihenő alatt feltöltötték üzemanyaggal a gépet, és megtervezték az új repülési útvonalat. A kitérőre azért volt szükség, mert Teherán nem engedélyezte a belépést az iráni légtérbe. Ezt az iraki kormányfővel utazó, és névtelenül nyilatkozó tisztviselők mondták el az AP amerikai hírügynökségnek.

A japán külügyminisztérium egyik tisztviselője az AFP francia hírügynökségnek megerősítette, hogy az iraki kormányfő késve érkezik Tokióba. A japánok hivatalos indoklást nem kaptak a késésről, de ők is úgy tudják, hogy azért kellett Dubaiba repülnie Maliki gépének, mert Irán nem engedélyezte az átrepülést területe felett.

Az iráni hatóságok azzal indokolták a tiltást, hogy nem jelezték előre az iraki kormányfő útját -közölték az al-Maliki környezetében dolgozó tisztviselők. Azt nem tudták elmondani, hogy ez igaz-e, vagy más, politikai okok állnak az ügy mögött.

Nuri al-Maliki a tervek szerint Japánban megbeszélést tart Sinzó Ábe kormányfővel egy hétszáz millió dolláros kölcsönszerződésről. Az összeget Irak energiaszektorának fejlesztésére szánnák.