Nem repülhet Nicaraguán át a Zelayához igyekvő új hondurasi elnök

Nicaragua nem engedélyezte, hogy az újonnan megválasztott hondurasi elnök használja az ország légterét – közölte csütörtökön a hondurasi légügyi hatóság. Roberto Micheletti Costa Rica fővárosába akart utazni, hogy ott találkozzon és megbeszélést folytasson az elűzött államfővel, Manuel Zelayával.

Alfredo San Martin, a hondurasi polgári légügyi hatóság vezetője szerint a légierő gépe arra kért engedélyt az illetékes nicaraguai hatóságtól, hogy az elnöki gép átrepülhessen az ország fölött. A kérést azonban elutasították. San Martin szavai szerint a nicaraguai lépés nem tartja vissza az új elnököt attól, hogy részt vegyen a kulcsfontosságúnak tartott San José-i találkozón, amelynek segítségével “helyreállítható a béke és fenntartható a demokrácia Hondurasban”.

Micheletti egyébként eddig nem erősítette meg hivatalosan a tervezett találkozó tényét, noha korábban úgy nyilatkozott, hogy támogatja az egyeztetést. Politikai szövetségesei ugyanakkor aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az új elnököt akár le is tartóztathatják külföldön.

Támogatja azonban a megbeszélést az Amerikai Államok Szervezete (OAS), köztük az Egyesült Államok is, azt remélve, hogy a párbeszéd kivezető utat nyithat abból a politikai válságból, amely június 28-án tört ki Hondurasban, amikor katonai puccsal megbuktatták a hivatalban lévő államfőt. Manuel Zelaya akkor Costa Ricában keresett menedéket, a hondurasi törvényhozás pedig még aznap új államfőt választott Roberto Micheletti személyében.

A két politikus tervezett megbeszélése a Costa Rica-i elnök, a Nobel-békedíjas Oscar Arias San José-i otthonában lenne.